25 september 2023 - door Redactie
In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.
Bij een IPO of beursintroductie haalt een bedrijf geld op bij beleggers, waarna de aandelen van het bedrijf verhandeld kunnen worden op een aandelenbeurs. Door de hogere rentevoeten zijn beleggers voorzichtiger geworden en kwamen de beursintroducties tot een stilstand. Maar de appetijt van beleggers lijkt nu terug te keren en door de succesvolle beursintroducties overwegen andere bedrijven ook opnieuw een beursgang.
Op 14 september kwam de chipontwerper Arm naar de beurs. Het aandeel sloot de eerste beursdag meteen 25% hoger en dat zet beleggers aan om opnieuw in te tekenen op andere IPO's. Vijf dagen later was het de beurt aan de online boodschappenbezorger Instacart, dat tijdens de sessie een winst van maar liefst 40% op de borden zag staan. Tegen het slot bleef daar nog een winst van 16 procent van over. Het marketingbedrijf Klaviyo zag kort na de opening de koers ook met 20% stijgen, maar tegen het slot was deze winst verdwenen. De slotkoers lag evenwel nog zo'n 10% boven de prijs die beleggers betaald hadden om aandelen te verwerven bij de IPO.
Traditioneel gezien proberen bedrijven zo duur mogelijk naar de beurs te komen, waardoor de koersen vaak onder druk komen te staan in de eerste maanden na een beursgang. Speculanten proberen een snelle winst te maken meteen na de beursgang. De aandelenbeurs geeft ook de mogelijkheid aan vroege investeerders om uit te stappen en winst te nemen. Vaak is het dus niet zo'n goed idee om mee te doen met een IPO vanuit een lange termijn perspectief.
Heel wat beleggers verkiezen dan ook aandelen die al een degelijke track-record hebben opgebouwd. Voorbeelden van zulke solide bedrijven zijn Microsoft, Apple of Amazon. Als belegger moet je evenwel goed begrijpen dat ook de beurskoersen van zulke solide bedrijven weleens onder druk komen te staan. Wie niet met dat risico kan omgaan, blijft beter weg van de beurs.
Wie toch zelf aandelen wil kopen, kan op deze website aandelenbrokers vergelijken.
18 april 2025
Uit een recent onderzoek van HelloSafe blijkt dat slechts 5% van de Belgen rechtstreeks belegt in aandelen. Daarmee staat België helemaal onderaan op de internationale ranglijst, ver achter andere landen.
29 maart 2025
Saxo Bank trekt zich terug uit de vermogensbeheeractiviteiten en draagt de portefeuilles van zijn klanten over aan de Nederlandse digitale vermogensbeheerder Semmie.
22 maart 2025
De concurrentiestrijd onder brokers om de hangmatbelegger, de investeerder die inzet op passieve indexfondsen (ETF's), wordt steeds heviger.
13 maart 2025
De Zwitserse J. Safra Sarasin Group neemt een meerderheidsbelang van 70% in Saxo Bank. Oprichter en CEO Kim Fournais behoudt zijn aandeel en blijft aan het roer van de Deense fintechbank.
21 februari 2025
De regering-De Wever wil een meerwaardebelasting op aandelen en andere financiële activa invoeren, maar de precieze details blijven voorlopig onduidelijk.
26 januari 2025
In 2024 hebben tienduizenden Belgen voor het eerst geïnvesteerd in ETF's (Exchange-Traded Funds), waarmee ze op een eenvoudige en gespreide manier toegang kregen tot de beurs.
11 december 2024
Uit een recent onderzoek van Saxo Bank en iVox blijkt dat de financiële kennis van Belgen ondermaats is, met een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen.
15 mei 2024
In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.