Je bent hier: Home > Nieuws > Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023 - door Redactie

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.

Bij een IPO of beursintroductie haalt een bedrijf geld op bij beleggers, waarna de aandelen van het bedrijf verhandeld kunnen worden op een aandelenbeurs. Door de hogere rentevoeten zijn beleggers voorzichtiger geworden en kwamen de beursintroducties tot een stilstand. Maar de appetijt van beleggers lijkt nu terug te keren en door de succesvolle beursintroducties overwegen andere bedrijven ook opnieuw een beursgang.

Op 14 september kwam de chipontwerper Arm naar de beurs. Het aandeel sloot de eerste beursdag meteen 25% hoger en dat zet beleggers aan om opnieuw in te tekenen op andere IPO's. Vijf dagen later was het de beurt aan de online boodschappenbezorger Instacart, dat tijdens de sessie een winst van maar liefst 40% op de borden zag staan. Tegen het slot bleef daar nog een winst van 16 procent van over. Het marketingbedrijf Klaviyo zag kort na de opening de koers ook met 20% stijgen, maar tegen het slot was deze winst verdwenen. De slotkoers lag evenwel nog zo'n 10% boven de prijs die beleggers betaald hadden om aandelen te verwerven bij de IPO.

Duur

Traditioneel gezien proberen bedrijven zo duur mogelijk naar de beurs te komen, waardoor de koersen vaak onder druk komen te staan in de eerste maanden na een beursgang. Speculanten proberen een snelle winst te maken meteen na de beursgang. De aandelenbeurs geeft ook de mogelijkheid aan vroege investeerders om uit te stappen en winst te nemen. Vaak is het dus niet zo'n goed idee om mee te doen met een IPO vanuit een lange termijn perspectief.

Heel wat beleggers verkiezen dan ook aandelen die al een degelijke track-record hebben opgebouwd. Voorbeelden van zulke solide bedrijven zijn Microsoft, Apple of Amazon. Als belegger moet je evenwel goed begrijpen dat ook de beurskoersen van zulke solide bedrijven weleens onder druk komen te staan. Wie niet met dat risico kan omgaan, blijft beter weg van de beurs.

Wie toch zelf aandelen wil kopen, kan op deze website aandelenbrokers vergelijken.


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.