Je bent hier: Home > Nieuws > Staatsbon is ongekend succes

Staatsbon is ongekend succes

Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023 - door Redactie

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.

Nog tot 31 augustus kan je intekenen op de staatsbon. De rente bedraagt 3,30% en er is bij uitzondering slechts 15% roerende voorheffing op van toepassing. Netto brengt de staatsbon aan de belegger dan 2,81% op, veel meer dan wat een traditionele spaarrekening opbrengt. Hoewel éénjarige staatsobligaties van andere landen zoals Duitsland netto nog meer opbrengen, lopen de Belgen toch storm voor de staatsbon.

Reeds vanochtend stond het opgehaalde bedrag op meer dan 12 miljard euro, waarvan de helft rechtstreeks bij het Agentschap van de Schuld werd opgehaald. De banken tekenen voor de overige verkopen. Wie ingetekend heeft, moet zorgen dat het bedrag tegen vrijdagavond op de rekening van de overheid staat. Geld dat later arriveert, zal teruggestort worden.

Ongezien succes

Hoeveel geld er met deze uitgifte juist werd opgehaald, zal later blijken. Wat wel vast staat is dat het over een ongezien succes gaat. Staatsbons brachten doorgaans maar enkele honderden miljoenen euro's per jaar op. Alleen in 2011 was er een uitschieter met de zogenaamde Leterme bon, in volle banken-en eurocrisis. Deze uitgifte bracht 5,73 miljard euro op en hiermee bewees België dat het vlot geld kon ophalen bij de eigen bevolking. Door de extreem lage rentevoeten werd er in de jaren nadien amper geld opgehaald met staatsbons.

Problemen bij banken

De voorbije dagen doken er ook verhalen op van spaarders die met moeite door hun bank werden verder geholpen. Zo moeten banken verplicht een vragenlijst doornemen om te bepalen of een klant wel geschikt is om te beleggen in obligaties. Dit papierwerk neemt al gauw wat tijd in beslag, waardoor niet alle klanten kunnen geholpen worden. 

Daarnaast waren er ook heel wat mensen die geconfronteerd werden met de limieten van online overschrijvingen. Dat kan bijvoorbeeld begrensd zijn op maximaal 25.000 euro per dag of per week, wat voor problemen zorgt als een belegger 100.000 euro wil investeren. Het optrekken van deze limieten gaat ook niet bij alle banken van een leien dakje.


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.Advertentie


Populair op FiWe.be