Je bent hier: Home > Nieuws > Banken maken jacht op geld van staatsbons

Banken maken jacht op geld van staatsbons

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024 - door Redactie

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.

Vorig jaar haalde de regering 22 miljard euro spaargeld op met een staatsbon op één jaar. De bedoeling was de banken wakker te schudden om de lage rente op spaarrekeningen te verhogen. De staatsbon kreeg een verminderde roerende voorheffing van 15%, waardoor het nettorendement op 2,81% uitkomt. Dat zette spaarders aan om 22 miljard euro van hun spaarrekeningen te halen en in deze staatsbon te stoppen.

Termijnrekening

De banken zullen dus vechten om het geld dat weer vrijkomt binnen te halen op een eigen spaarproduct. Zo zou KBC de klanten met een dergelijke staatsbon al een nieuwe termijnrekening voorstellen. De Forward Plus termijnrekening met een looptijd van zes maanden geeft een bruto rente van 3% op jaarbasis, wat uitkomt op 2,1% netto. De rentevoet kan nog opwaarts aangepast worden als de rente op eenjarige overheidsobligaties hoger noteert dan 3,1%.

Bij de andere banken verwijzen ze naar de bestaande spaarrekeningen en termijnrekeningen in hun aanbod. Verder wordt ook gewezen op beleggingen met een potentieel hoger rendement. De klant moet dan wel bereid zijn om zijn geld minstens 3 jaar te missen. In dat geval is een portefeuille van Europese bedrijfsobligaties interessant.

Kasbons

Opvallend is ook dat banken opnieuw gestart zijn met het aanbieden van kasbons. Door de lage rentevoet werden er jarenlang zelfs geen kasbons meer aangeboden.

Belfius stelde vorige maand als eerste bank een éénjarige kasbon voor met een brutorente van 3%. Ook BNP Paribas Fortis maakte vandaag bekend dat ze een kasbon met een looptijd van 1 jaar aan de man gaan brengen. Ook hier zal de brutorente 3% zijn.

Buitenlandse overheidsobligaties

Klanten kunnen ook zelf op zoek gaan naar betere alternatieven, zoals bijvoorbeeld Duitse overheidsobligaties. Die leveren momenteel een bruto rendement op van 3,35% en kunnen gekocht worden via een broker zoals Saxo Bank.


Laatste artikels over Beleggen

Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.Advertentie


Populair op FiWe.be