Je bent hier: Home > Nieuws > Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024 - door Redactie

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.

De robot adviseurs zijn gericht op mensen die wel willen beleggen, maar er zelf geen kaas van gegeten hebben. Via een vragenlijst wordt het risicoprofiel van de klant vastgesteld en worden de beleggingsdoelstellingen vastgelegd. Met die informatie gaat de robot vervolgens aan de slag en wordt een portefeuille van ETF's of trackers samengesteld. Hierdoor is er steeds een goede spreiding.

Onder de motorkap werken de beleggingsrobots met verschillende risicoprofielen. Klanten krijgen zo'n profiel aangemeten en dat wordt vaak verder verfijnd door het verwerken van de beleggingsdoelen of voorkeuren. Op die manier zijn er al snel duizenden combinaties mogelijk van ETF's in de modelportefeuilles.

Hoge kosten

Ondanks de hoge verwachtingen blijken de meeste beleggingsrobots wel ondermaats te presteren. Een verklaring vinden we in de hoge kosten. KBC rekende voor Matti bijvoorbeeld jaarlijks een kost aan van 1,21%. Die komt bovenop de kost die door de ETF's wordt aangerekend voor het opvolgen van bijvoorbeeld een index. Omdat ETF's doorgaans lage kosten hebben, zijn gebruikers beter af om zelf een portefeuille van ETF's samen te stellen.

KBC klanten die gebruik maakten van Matti kunnen hun portefeuille in cash laten omzetten. Wie echter wil blijven beleggen, kan er ook voor kiezen om de gekochte ETF's voortaan zelf te beheren via Bolero, het beleggingsplatform van KBC. Een andere optie is om in te tekenen op een actief beheerd fonds van KBC.


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.Advertentie


Populair op FiWe.be