Je bent hier: Home > Nieuws > Wees op je hoede voor finfluencers

Wees op je hoede voor finfluencers

Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024 - door Redactie

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.

Febelfin deed beroep op influencer Jonatan Medart om duidelijk te maken hoe beleggingsfraude vaak werkt. Medart maakte een video vanuit een luxejacht en legde aan zijn volgers uit dat ze ook snel geld kunnen verdienen. Ze moesten daarom lid worden van een Telegram kanaal en op twee weken tijd zaten er meer dan 500 mensen in deze groep.

Bij de beleggingsfraude worden mensen naar een professionele website gestuurd waar ze overtuigd worden om geld over te maken. Dat kan zijn om een nieuw hip aandeel te kunnen kopen of om in te stappen op een AI robot die geld op een zogezegd superieure manier kan beleggen. Op het einde van de rit zal echter blijken dat de belegger zijn geld kwijt is en dat de criminelen met de Noorderzon zijn verdwenen.

Iedereen kan in de val lopen

Vooral jongeren zijn gevoelig voor dergelijke vorm van fraude, net omdat zij graag snel veel geld willen verdienen. Jongeren zijn veel actief op sociale media en de oplichters gebruiken dan ook graag kanalen als Tiktok en Instagram. De oplichters laten net zoals Medart hun rijkdom zien, maar hun dure auto's, woningen en boten zijn veelal gehuurd om snel een blits filmpje op te nemen.

De slachtoffers vallen evenwel in alle leeftijdscategorieën en in alle sociale klassen. Recent raakte ook bekend dat oud-minister Luc Martens (CD&V) op een gelijkaardige manier werd opgelicht. Hij dacht dat hij een portefeuille van cryptomunten had, maar in werkelijkheid was zijn inleg al lang versluisd naar schimmige buitenlandse bedrijven. 

Wanneer slachtoffers eindelijk begrijpen dat ze opgelicht zijn, bellen de criminelen doodleuk terug om nog een 'recovery room' fraude op te zetten. Ze maken de slachtoffers dan wijs dat ze het gestolen geld weer kunnen terughalen, uiteraard nadat eerst nog eens een som geld betaald wordt.

Belgische consumenten gaven aan dat ze in 2023 voor haast 15,5 miljoen euro verloren zijn aan frauduleuze tradingplatformen. En dat cijfer is vermoedelijk maar het tipje van de ijsberg. Veel mensen durven geen aangifte te doen en schamen zich voor het feit dat ze opgelicht zijn.


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.