12 maart 2019 - door Redactie
Uit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat één op de drie Vlamingen haast niet kan sparen. Maar liefst 62% geeft aan dat het eerder moeilijk is om maandelijks een bedrag opzij te zetten.
Test-Aankoop ondervroeg 3.370 Belgen tussen 25 en 79 jaar en peilt hiermee naar de uitgaven en kostenposten onder de gezinnen. Er wordt ook onderzocht of mensen regelmatig geld op een spaarrekening kunnen zetten of op een andere manier kunnen sparen voor de toekomst.
De Vlaming en de Belg blijkt het moeilijk te hebben om na het betalen van alle facturen nog geld over te houden om te sparen. Maar liefst 33% van de Vlamingen en 39%van de Belgen geeft aan dat het eigenlijk onmogelijk is om te sparen. Daarnaast zegt 62% van de Vlamingen en 68% van de Belgen dat het sparen 'eerder moeilijk' is.
Volgens Test-Aankoop tonen de cijfers aan dat de koopkracht wel degelijk onder druk staat. De tax-shift van de regering heeft er wel voor gezorgd dat er minder belastingen worden betaald en dat mensen dus netto meer overhouden, maar de stijgende facturen doen dat effect teniet. Denk daarbij aan elektriciteit maar ook aan andere uitgaven die ondertussen thuishoren in het 'maatschappelijke basispakket', zoals abonnementen voor gsm en internet.
Mensen die toch willen sparen moeten vooral een goed zicht hebben op hun uitgavenpatroon en moeten kiezen op welke uitgaven ze willen besparen. Dit kan bijvoorbeeld door de vaste kosten goed onder de loep te nemen. Zo kan je fors besparen door bijvoorbeeld het vergelijken van autoverzekeringen, telecom-en elektriciteitsaanbieders of brandverzekeringen. Kleinere besparingen zijn ook mogelijk door bijvoorbeeld over te stappen op een gratis zichtrekening of door in te grijpen in je dagelijkse gewoontes. Denk aan minder belegde broodjes of kant-en-klare maaltijden kopen, maar meer tijd investeren in het zelf bereiden van je maaltijden met ingrediënten die je in de goedkoopste supermarkt gaat halen.
Slaag je er toch in om wat bij mekaar te sparen? Denk dan aan het vergelijken van spaarrekeningen. Er zijn heel wat interessante spaarrekeningen op de markt die een fors hogere rente bieden dan wat je huisbankier in petto heeft. Heb je een bedrag opzij gezet dat je wel een tijdje kan missen, dan kan je ook overwegen om te gaan beleggen.
27 september 2024
In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.
31 augustus 2024
Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.
14 juni 2024
Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.
24 mei 2024
Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.
07 maart 2024
De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.
21 februari 2024
Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.
15 februari 2024
Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.
26 oktober 2023
Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.