Je bent hier: Home > Nieuws > Taks op effectenrekeningen bijna dood en begraven

Taks op effectenrekeningen bijna dood en begraven

Taks op effectenrekeningen bijna dood en begraven

17 oktober 2019 - door Redactie

De omstreden taks op effectenrekeningen, alleen verschuldigd voor effectenrekeningen boven de 500.000 euro, is vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Het is nu afwachten welke nieuwe belastingen de volgende regering uit zijn hoed zal toveren.

In de zoektocht naar extra geld werd door de regering Michel eerst een speculatietaks ingevoerd in 2016. Beleggers die aandelen weer verkochten binnen de 6 maanden moesten 33% belasting betalen. Door deze hoge belasting viel het aantal transacties zwaar terug, waardoor ook de inkomsten van de beurstaks fors onder druk kwamen te staan. De speculatietaks werd daarom in 2017 afgevoerd en in 2018 werd daarop de taks op effectenrekeningen ingevoerd. Mensen die voor meer dan 500.000 euro effecten hadden op een effectenrekening werden op dit bedrag belast voor 0,15%.

Er kwam al snel protest op deze taks. Zo moest iemand die 499.999 euro bezit op een effectenrekening de taks niet betalen. En dat is een schending van het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel. Daarnaast waren er uitzonderingen voorzien voor vastgoedcertificaten en aandelen op naam. Wie de aandelen uit zijn effectenrekening op naam liet zetten kon de taks dus ontwijken.

Het Grondwettelijk Hof heeft om deze redenen de taks vernietigd. Vanaf 2020 moeten beleggers deze taks niet meer betalen. Voor het huidige jaar blijft alles nog zoals het was, waardoor de effectentaks maar 2 jaren zal bestaan hebben.

Nieuwe belastingen op komst

In 2018 bracht de effectentaks nog meer dan 220 miljoen euro op voor de overheid en de afschaffing ervan is dus een zware streep door de rekening. De federale overheid kijkt ondertussen al aan tegen een tekort van ruim 11 miljard euro. Door de vergrijzing zal dit tekort in de komende jaren nog verder oplopen.

Het is dan ook afwachten welke nieuwe taksen de volgende regering zal uitvinden. De kans is groot dat mensen die beleggen opnieuw aangesproken zullen worden. De meest voor de hand liggende maatregel is dan een verhoging van de beurstaks, die op elke beursverrichting moet betaald worden. Deze beurstaks werd in 2018 al opgetrokken van 0,27% naar 0,35%. Ook onder de regering Di Rupo was er een stijging van 0,17% naar 0,27%.


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.



Advertentie


Populair op FiWe.be