Je bent hier: Home > Nieuws > Belgen vrezen voor nieuwe crisis

Belgen vrezen voor nieuwe crisis

Belgen vrezen voor nieuwe crisis

19 november 2019 - door Redactie

Uit de ING-beleggersbarometer van oktober blijkt dat Belgische beleggers vrezen voor een nieuwe financiële crisis. Bijna de helft van de respondenten gelooft dat deze crisis al voor de zomer van 2020 zal starten.

De ING-beleggersbarometer daalde in oktober naar 84 punten. In september stond de barometer nog op 91 punten. Het gaat over de zesde maand op rij dat de barometer onder de neutrale 100 puntengrens duikt, wat er op wijst dat er weinig vertrouwen van beleggers is.

Maar liefst 54% van de respondenten denkt dat er een nieuwe crisis gaat komen. Volgens 44% van de ondervraagden zal deze crisis nog voor de zomer van 2020 beginnen. Volgens de beleggers zal het ook een zware crisis worden: 26% van de ondervraagden denkt dat de crisis erger zal zijn dan de bankencrisis van 2008, terwijl 36% aangeeft een crisis van gelijkaardige omvang te verwachten.

Ook in een crisis zijn er echter aandelen die wel goed zullen presteren. Aandelen uit de farmasector blijven bijvoorbeeld erg gewild om in te beleggen. Zo'n 27% van de ondervraagden zegt zulke aandelen in portefeuille te hebben. Op de tweede plaats komen aandelen uit de bank-en verzekeringssector. Deze zijn terug te vinden in de portefeuilles van 22% van de respondenten.

Uit ander recent onderzoek blijkt dat beleggers ook graag in vastgoed investeren. Vermogende beleggers kopen zelf panden aan, maar de kleinere belegger kan ook via de beurs een blootstelling aan vastgoed krijgen. Dit kan via verschillende beursgenoteerde vastgoedvennootschappen, die bijvoorbeeld investeren in zorgvastgoed of studentenwoningen.


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.Advertentie


Populair op FiWe.be