04 maart 2020 - door Redactie
Ontdek wat u moet weten om effectief te beleggen aan de hand van deze tips en houvasten voor beginners.
U wilt starten met beleggen? Te veel mensen laten zich afschrikken door onwetendheid en spookverhalen. Hierdoor starten ze helemaal niet met beleggen, dat is zonde.
Als beginnend belegger zijn er wel enkele zaken waarop u dient te laten. In dit artikel volgen enkele tips en houvasten voor beginners. Als u geïnformeerd bent komt u goed beslagen ten ijs.
Beleggen in aandelen kan met voldoende gemoedsrust en een mooi rendement, mits u het verstandig aanpakt .
Om te beleggen werkt u met een beursmakelaar. Dit kan een bank zijn, een beleggingsadviseur of een online broker. De goedkoopste optie is een online broker, ‘execution only’. U hoeft dan alleen niet te rekenen op persoonlijke begeleiding bij uw portefeuille.
Bij elke transactie betaalt u een transactiekost en in België ook nog een beurstaks. Een broker kan voor sommige corporate actions ook een kost aanrekenen, denk aan kapitaalverhoging, dividend of stock split.
Het aanmaken van een effectenrekening kost bij een broker vrijwel geen tijd. Online doorloopt u een stappenplan en vaak kunt u elektronisch uw identiteitskaart gebruiken om de persoonlijke gegevens te valideren.
Ondanks dat u met een online broker niet geniet van persoonlijk advies zijn de platforms daarentegen wel erg uitgebreid. U vindt bedrijfsresultaten, sectoranalyses, schulden, trends, patronen en indicatoren, alsook meningen van analisten en een newsfeed. Met al deze data moet u dus alsnog wel zelf kennis van zaken hebben. Heeft u geen tijd om zich hierin te verdiepen, dan kunt u mogelijk beter terecht bij uw beleggingsadviseur of bank.
Fondsen worden beheerd door fondsbeheerders. Zij stellen een mix samen van aandelen en volgen deze op, herverdelen de middelen, kopen nieuwe aandelen aan, verkopen anderen… Het is echter af te raden om blind te vertrouwen op fondsbeheerders, dit komt met name vanwege de kosten die worden berekend voor hun diensten. Instapkosten, uitstapkosten en beheerskosten; de kosten van beheerde fondsen kunnen aanzienlijk zijn!
Daarom is het eerder aan te raden om te beleggen in indextrackers, ETF’s. Dit zijn passief beheerde fondsen die simpelweg de beursindices volgen. U kunt kiezen voor bepaalde indices die een land volgen, een bepaalde regio of een bepaald thema.
De Europese Unie bepaald door de Mifid-regelgeving dat u pas kan beleggen alvorens u beschikt over enige kennis over de producten. Uw kennis wordt getoetst door de beursmakelaar. Hoe complexer de producten, des te uitgebreider de testen. Onder andere hefboomproducten vereisen strengere regels ter bescherming van de consument.
Succesvol beleggen is mogelijk, mits u zich houdt aan enkele van de belangrijke basisprincipes.
Gediversifieerd beleggen is noodzakelijk. Verdeel altijd uw vermogen over verschillende ‘mandjes’. U weet immers niet exact wat de toekomst gaat brengen. Wedden op één paard is te riskant.
Diversificatie in de portefeuille gaat verder dan verschillende aandelen hebben. U wilt ook aandelen in verschillende sectoren, uit verschillende geografische gebieden. Beleg daarom in verschillende sectoren, verschillende landen en eventueel in verschillende activaklassen.
Meer rust en zekerheid krijgt u als u belegt op de lange termijn. Tevens verkleint dit het risico enorm. Stop geen geld in aandelen als u weet dat u over een aantal jaar het geld nodig zult hebben voor een woning of auto. Beleggen op lange termijn geeft bijna volledige zekerheid op winst, als we kijken naar de historische gegevens. Lange termijn beleggen geeft gemoedsrust.
Een onbetaalbaar voordeel behaalt u door te beleggen in bedrijven die u kent en begrijpt. Het begrijpen en kennen van een bedrijf is enorm waardevol. Het komt de diversificatie niet helemaal ten goede, maar ‘home bias’ is hiermee wel verdedigbaar.
Winst behalen met beleggen is mogelijk als u grondig te werk gaat. U moet zich verdiepen in het bedrijf waarin u wilt beleggen en de financiële gezondheid van het bedrijf nagaan. Hoe ziet de balans van de onderneming eruit? Hoeveel schulden draagt ze? Hoe zit het met solvabiliteit/schuldratio ten opzichte van andere sectorgenoten? Zit er toekomst in hun sector?
U wilt de stap naar de beurs wagen. Dan dient u eerst een beursmakelaar te selecteren. BrokerTarieven maakt het makkelijk voor u om diverse brokers te vergelijken. Deze tool vergelijkt de kosten die banken en online brokers u in rekening brengen. De vergelijker is onafhankelijk en ontdekt de grote verschillen. Vind in 3 eenvoudige stappen de meest geschikte broker voor uw wensen.
Dit is een gastartikel van BrokerTarieven.be. Op de website van BrokerTarieven vindt u een handige tool om de diverse tarieven van online brokers te vergelijken. Vind de goedkoopste broker voor online beleggen in drie eenvoudige stappen.
15 mei 2024
In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.
16 april 2024
BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.
18 maart 2024
Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.
12 maart 2024
De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.
07 december 2023
Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.
25 september 2023
In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.
20 september 2023
Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.
29 augustus 2023
Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.