09 april 2021 - door Redactie
Door de lage rente en hoge kosten brengen de tak-21 spaarproducten haast niets meer op.
Door de lage rentevoeten zoeken mensen naar alternatieven voor spaarrekeningen, maar ook bij de populaire tak21 spaarverzekeringen valt haast geen rendement meer te boeken. Tak21 producten werken doorgaans met een gegarandeerde intrestvoet en een winstdeelname. Door de extreem lage rentevoeten komt de gegarandeerde intrestvoet vaak niet veel hoger uit dan wat een spaarrekening biedt.
Door de winstdeelname kan het rendement van een tak21 spaarverzekering wel optisch aantrekkelijk lijken. De brutorendementen liggen tegenwoordig al gauw tussen de 1,5% en 2%. Daarmee wordt echter slechts net voldoende winst geboekt om de gemiddelde jaarlijkse inflatie te compenseren. Bovendien zijn er nog heel wat taksen en kosten die de belegger moet betalen. De instapkosten lopen vaak op tot 3,5% en kunnen al een flink deel van het rendement over de gehele looptijd opeten. Daarnaast moet nog een taks van 2% betaald worden op de premie. En wie wil uitstappen binnen de 8 jaren is ook nog een roerende voorheffing van 30% verschuldigd.
Al deze elementen zorgen ervoor dat beleggers op het einde van de rit verlies kunnen maken met tak21-spaarverzekeringen. Heel wat mensen zijn dan ook teleurgesteld van het resultaat nadat hun geld acht jaar heeft vast gestaan. Om die reden zijn ze vaak bereid om wat meer risico te nemen en de stap te zetten naar het zelf beleggen op de beurs.
Wie over een groot vermogen beschikt kijkt al snel naar investeren in vastgoed, maar ook met minder geld is dat een optie. Op de Brusselse beurs noteren namelijk verschillende gereglementeerde vastgoedvennootschappen. Door hier een aandeel van te kopen kan je ook met een beperkt kapitaal blootstelling krijgen aan winkelpanden, residentieel vastgoed, rusthuizen of magazijnen. Je krijgt bovendien jaarlijks een aantrekkelijk dividend en je kan instappen-en uitstappen wanneer je wil, zonder hoge kosten te betalen zoals bij een tak21-spaarverzekering.
27 september 2024
In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.
31 augustus 2024
Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.
14 juni 2024
Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.
24 mei 2024
Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.
07 maart 2024
De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.
21 februari 2024
Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.
15 februari 2024
Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.
26 oktober 2023
Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.