16 augustus 2020 - door Redactie
Tak 21 verzekeringen zijn beleggingsverzekeringen die een alternatief bieden voor spaarrekeningen. Hoewel je inleg beschermd is, kan je op de vervaldag toch een negatief rendement incasseren.
Tak 21 verzekeringen bieden kapitaalbescherming en beloven een gewaarborgde rentevoet. Het zijn veilige producten en dus vormen ze een goed alternatief voor een spaarrekening. Wie wel bereid is wat meer risico te nemen, kan een Tak 23-verzekering nemen. Deze verzekering is gekoppeld aan een beleggingsfonds en kan dus hogere rendementen realiseren, maar tijdens slechte beursjaren kan je uiteraard ook verlies maken.
Verlies maken is in principe onmogelijk bij de Tak 21-producten, maar onlangs waarschuwde de FSMA het publiek hier toch voor. Wat is er aan de hand? Door de aanhoudend lage rente geven de Tak 21-producten haast geen rendement meer. De gegarandeerde intrestvoet wordt vaak vastgelegd op nul procent. Een positief rendement kan dan nog gerealiseerd worden als de koper recht heeft op een winstdeelname. Het bedrag van deze winstdeelname kan echter beperkt zijn en zelfs lager uitvallen dan de inflatie. Bovendien weegt het vaak niet op tegen de kosten die je moet betalen voor het beheer. Tel daarbij nog instap-en uitstapkosten en op het einde van de rit is de belegger alsnog geld verloren met dit veilig product.
De beurswaakhond stipt ook aan dat de gegarandeerde intrestvoet zelfs negatief kan zijn. Vandaag de dag zijn er nog geen verzekeraars bekend die met een negatieve intrestvoet werken, maar de mogelijkheid is er uiteraard wel.
Als belegger let je dus steeds op de hoogte van de gewaarborgde rentevoet en de termijn waarbinnen deze intrestvoet blijft gelden. Daarnaast moet je analyseren of de kosten zwaar doorwegen in het rendement: de instap-en uitstapkosten en de jaarlijkse beheerskosten. Tenslotte kunnen er ook nog fiscale aspecten spelen waarbij taksen in rekening worden gebracht.
Om een hoger rendement te realiseren is er geen enkele andere mogelijkheid dan meer risico aanvaarden. Denk daarbij aan investeren in vastgoed of beleggen op de beurs. Je risico kan je spreiden door een indextracker of een holding te kopen. Lees alvast deze tips om beter te beleggen.
11 december 2024
Uit een recent onderzoek van Saxo Bank en iVox blijkt dat de financiële kennis van Belgen ondermaats is, met een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen.
15 mei 2024
In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.
16 april 2024
BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.
18 maart 2024
Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.
12 maart 2024
De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.
07 december 2023
Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.
25 september 2023
In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.
20 september 2023
Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.