08 november 2021 - door Redactie
De FSMA heeft meldingen gekregen van mensen die via datingapps overtuigd worden om geld over te maken aan ongereguleerde platformen.
De fraudeurs maken valse profielen aan op een datingapp zoals Tinder. Hierop doen ze zich voor als een welgesteld persoon die op zoek is naar een nieuwe relatie. Nadat er contact gemaakt werd, zetten ze de conversatie verder via sms berichten of WhatsApp. Ze tonen dat ze rijk zijn en vertellen dat dit komt door te beleggen op bepaalde platformen.
Om hun slachtoffers te overtuigen gaan de oplichters bijzonder omzichtig tewerk. Vaak wordt er op de gevoelens van de slachtoffers ingespeeld. Wanneer de slachtoffers een rekening hebben geopend bij het valse tradingplatform, wordt alles in het werk gezet om elke vorm van argwaan weg te nemen. De eerste kleine beleggingen staan al gauw op winst en bij deze lage bedragen kunnen de slachtoffers zonder problemen hun centen weer opnemen.
Omdat alles goed blijkt te gaan, worden de slachtoffers overtuigd om steeds grotere bedragen op het platform te storten. Soms worden ze zelfs gemanipuleerd om extra leningen aan te gaan. Daarna zal blijken dat de slachtoffers al hun geld kwijt zijn en dat ze dit geld nooit meer zullen kunnen recupereren.
De FSMA roept het publiek op om steeds te controleren of een beleggingsplatform over de nodige vergunningen beschikt. Dat kan via de website van de FSMA. De instelling kan ook steeds gecontacteerd worden om na te gaan of het over een betrouwbare aanbieder gaat.
Op de website van de FSMA vind je ook een lijst van gekende frauduleuze beleggingsplatformen. Helaas worden door oplichters om de haverklap nieuwe websites gestart, waardoor het voor de FSMA dweilen is met de kraan open.
20 mei 2025
Beleggen wordt steeds eenvoudiger én goedkoper. Met de lancering van AutoInvest maakt Saxo Bank het mogelijk om voor slechts 2 euro per maand automatisch te beleggen in ETF’s.
18 april 2025
Uit een recent onderzoek van HelloSafe blijkt dat slechts 5% van de Belgen rechtstreeks belegt in aandelen. Daarmee staat België helemaal onderaan op de internationale ranglijst, ver achter andere landen.
29 maart 2025
Saxo Bank trekt zich terug uit de vermogensbeheeractiviteiten en draagt de portefeuilles van zijn klanten over aan de Nederlandse digitale vermogensbeheerder Semmie.
22 maart 2025
De concurrentiestrijd onder brokers om de hangmatbelegger, de investeerder die inzet op passieve indexfondsen (ETF's), wordt steeds heviger.
13 maart 2025
De Zwitserse J. Safra Sarasin Group neemt een meerderheidsbelang van 70% in Saxo Bank. Oprichter en CEO Kim Fournais behoudt zijn aandeel en blijft aan het roer van de Deense fintechbank.
21 februari 2025
De regering-De Wever wil een meerwaardebelasting op aandelen en andere financiële activa invoeren, maar de precieze details blijven voorlopig onduidelijk.
26 januari 2025
In 2024 hebben tienduizenden Belgen voor het eerst geïnvesteerd in ETF's (Exchange-Traded Funds), waarmee ze op een eenvoudige en gespreide manier toegang kregen tot de beurs.
11 december 2024
Uit een recent onderzoek van Saxo Bank en iVox blijkt dat de financiële kennis van Belgen ondermaats is, met een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen.