Je bent hier: Home > Nieuws > FSMA waarschuwt voor beleggingsfraude via online dating

FSMA waarschuwt voor beleggingsfraude via online dating

FSMA waarschuwt voor beleggingsfraude via online dating

08 november 2021 - door Redactie

De FSMA heeft meldingen gekregen van mensen die via datingapps overtuigd worden om geld over te maken aan ongereguleerde platformen.

De fraudeurs maken valse profielen aan op een datingapp zoals Tinder. Hierop doen ze zich voor als een welgesteld persoon die op zoek is naar een nieuwe relatie. Nadat er contact gemaakt werd, zetten ze de conversatie verder via sms berichten of WhatsApp. Ze tonen dat ze rijk zijn en vertellen dat dit komt door te beleggen op bepaalde platformen.

Wekenlang relaties opbouwen

Om hun slachtoffers te overtuigen gaan de oplichters bijzonder omzichtig tewerk. Vaak wordt er op de gevoelens van de slachtoffers ingespeeld. Wanneer de slachtoffers een rekening hebben geopend bij het valse tradingplatform, wordt alles in het werk gezet om elke vorm van argwaan weg te nemen. De eerste kleine beleggingen staan al gauw op winst en bij deze lage bedragen kunnen de slachtoffers zonder problemen hun centen weer opnemen.

Omdat alles goed blijkt te gaan, worden de slachtoffers overtuigd om steeds grotere bedragen op het platform te storten. Soms worden ze zelfs gemanipuleerd om extra leningen aan te gaan. Daarna zal blijken dat de slachtoffers al hun geld kwijt zijn en dat ze dit geld nooit meer zullen kunnen recupereren.

Controleer steeds vergunningen

De FSMA roept het publiek op om steeds te controleren of een beleggingsplatform over de nodige vergunningen beschikt. Dat kan via de website van de FSMA. De instelling kan ook steeds gecontacteerd worden om na te gaan of het over een betrouwbare aanbieder gaat.

Op de website van de FSMA vind je ook een lijst van gekende frauduleuze beleggingsplatformen. Helaas worden door oplichters om de haverklap nieuwe websites gestart, waardoor het voor de FSMA dweilen is met de kraan open. 


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.Advertentie


Populair op FiWe.be