Je bent hier: Home > Nieuws > Oorlog in Oekraïne zal inflatie verder doen stijgen

Oorlog in Oekraïne zal inflatie verder doen stijgen

Oorlog in Oekraïne zal inflatie verder doen stijgen

04 maart 2022 - door Redactie

De Belgische inflatie is gestegen naar 8%, vooral door de hoge energieprijzen.

In februari kwam de inflatie in België uit op 8,04%. Dat niveau is niet meer gezien sinds 1983. Vooral de fors hogere energieprijzen wegen zwaar door in de stijging van de inflatie. En wat dat betreft is er zeker geen beterschap in zicht.

Oorlog

De oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland zorgden voor spanning op de markt van olie en gas. De Europese gasprijs steeg door de 200 euro. In februari noteerde de prijs nog rond de 70 euro en in het eerste halfjaar van 2021 noteerden de prijzen zelfs onder de 20 euro. Ook de prijs van een vat Brent olie noteert vandaag weer rond de 120 dollar. Begin dit jaar noteerde de olieprijs rond de 80 dollar en begin 2021 rond de 55 dollar.

Grondstoffen inflatie

De duurdere prijzen van olie, gas en andere grondstoffen sijpelen ook stilaan door in de eindprijs van andere producten. Als basismaterialen en transport duurder worden, dan worden deze hogere kosten uiteindelijk ook doorgerekend aan de consument. Zo komt er dan ook een brede inflatiegolf op gang.

Automatische indexering

Omdat de lonen in België worden aangepast als de inflatie de hoogte in gaat, zal ook de kostprijs van personeel opnieuw stijgen. Dat dreigt te zorgen voor een verdere loon-prijsspiraal. Door hogere lonen stijgen de prijzen van geproduceerde producten, waarna de werknemers een hoger loon gaan eisen om de stijgende inflatie te compenseren.

Spaarrekeningen bulken van het geld

De hogere inflatie zorgt er dus voor dat geld sterk in waarde vermindert. Omdat de rente op spaarrekeningen haast nul is, zien spaarders hun koopkracht jaarlijks flink afkalven. Sommige mensen zoeken wel naar alternatieven zoals beleggen in aandelen of vastgoed. Maar heel wat mensen doen niets en wachten af. Zo staat er nu al meer dan 300 miljard euro geparkeerd op gereglementeerde spaarrekeningen.


Laatste artikels over Beleggen

Amper 5% van de Belgen belegt in aandelen

18 april 2025

Uit een recent onderzoek van HelloSafe blijkt dat slechts 5% van de Belgen rechtstreeks belegt in aandelen. Daarmee staat België helemaal onderaan op de internationale ranglijst, ver achter andere landen.


Saxo Bank stopt met vermogensbeheer en focust op execution-only

29 maart 2025

Saxo Bank trekt zich terug uit de vermogensbeheeractiviteiten en draagt de portefeuilles van zijn klanten over aan de Nederlandse digitale vermogensbeheerder Semmie.


Prijzenslag om de hangmatbelegger: ETF-tarieven steeds lager

22 maart 2025

De concurrentiestrijd onder brokers om de hangmatbelegger, de investeerder die inzet op passieve indexfondsen (ETF's), wordt steeds heviger.


Saxo Bank krijgt nieuwe hoofdaandeelhouder

13 maart 2025

De Zwitserse J. Safra Sarasin Group neemt een meerderheidsbelang van 70% in Saxo Bank. Oprichter en CEO Kim Fournais behoudt zijn aandeel en blijft aan het roer van de Deense fintechbank.


Nog geen duidelijkheid over meerwaardebelasting in België

21 februari 2025

De regering-De Wever wil een meerwaardebelasting op aandelen en andere financiële activa invoeren, maar de precieze details blijven voorlopig onduidelijk.


Tienduizenden Belgen ontdekken ETF's: een nieuwe golf van hangmatbeleggers

26 januari 2025

In 2024 hebben tienduizenden Belgen voor het eerst geïnvesteerd in ETF's (Exchange-Traded Funds), waarmee ze op een eenvoudige en gespreide manier toegang kregen tot de beurs.


Vrouwen weten meer van geld dan mannen

11 december 2024

​Uit een recent onderzoek van Saxo Bank en iVox blijkt dat de financiële kennis van Belgen ondermaats is, met een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen.


Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.