Je bent hier: Home > Nieuws > Beleggen in tijden van oorlog

Beleggen in tijden van oorlog

Beleggen in tijden van oorlog

02 april 2022 - door Redactie

De inflatie stijgt naar recordniveaus en we verliezen dus elke maand meer koopkracht. Enkel en alleen door jouw geld meer te laten opbrengen dan het inflatieniveau, slaag je erin om toch geen koopkracht te verliezen.

De beste methode hiervoor is natuurlijk beleggen, maar hoe doe je dat in onzekere tijden? In dit artikel kom je er alvast meer over te weten.

Aandelenmarkten zijn gedaald

Als eerste reactie op de oorlog, zijn de aandelenbeurzen in sneltempo achteruitgegaan. Op een dag verloren bepaalde indexen soms meerdere procenten. Wie zijn posities kort voor de inval had verkocht, zal dit waarschijnlijk niet zo erg vinden. 

De markt timen is echter onmogelijk. De kans dat jij dus ook al je aandelen net van de hand had gedaan, is zeer klein. Was je niet op tijd om te verkopen, dan is het waarschijnlijk dat ook jouw portfolio sterk is achteruitgegaan. 

Het goede nieuws is dat de beurzen ondertussen wel alweer een beetje zijn gestegen. Niet alle verliezen zijn terug goed gemaakt, maar de meeste hebben er slechter voor gestaan. De vraag is alleen of de markten nu nog zullen verbeteren, of dat we weer naar beneden zullen gaan.

Helaas, op die vraag kan ik je ook geen antwoord geven. De markt fluctueert enorm in tijden van oorlog en dat is normaal. Niemand weet namelijk waar het naartoe zal gaan. Want zodra de oorlogssituatie stabiliseert, zullen ook de markten weer stabiliseren. Wanneer dat is, weet niemand.

Tijd voor de grote kuis

Men zegt wel eens dat onzekere tijden het beste moment zijn om je portefeuille te herbekijken. Heb je veel risicovolle aandelen in je portfolio? Dit zijn aandelen van bedrijven die weinig of geen winst genereren (of zelfs verlieslatend zijn), maar die toch heel hoog gewaardeerd staan. Dan kan het goed zijn om deze posities wat af te bouwen en te beleggen in meer kwalitatieve aandelen.

Het probleem is echter dat dit alles ook een beetje subjectief is. Wat de ene misschien kwalitatief vindt, is voor de andere misschien helemaal niets. Alles hangt er ook van af waarop jij je baseert.

Spreiden om je risico te verkleinen

In onzekere tijden wordt er heel vaak aangeraden om voldoende te spreiden. Dat wil zeggen dat je best kunt beleggen in meerdere activaklassen. Sommige mensen verwarren dit met de spreiding over aandelen. Spreiden over aandelen is een goed begin, maar aandelen zijn maar één bepaalde activaklasse.

Andere klassen zijn bijvoorbeeld edelmetalen zoals goud en zilver, vastgoed of obligaties. Ook over deze categorieën kan je beter spreiden. Op die manier loop je namelijk minder risico dan bij geconcentreerd beleggen.

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je jouw verwachte return mogelijk moet bijstellen. Normaal gezien geldt: hoe meer risico, hoe hoger de verwachte return. Meer spreiding zorgt voor minder risico, dus je zult ook jouw verwachte winst naar onder moeten bijstellen.

Tot slot zijn er sommigen die tijdelijk stoppen met beleggen. Hoewel iedereen die keuze voor zich moet maken, zijn wij hier geen grote fan van. In dat geval verlies je namelijk 100% zeker koopkracht.


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.



Advertentie

Iedereen kan een mooie website bouwen. Echt.

Topkwaliteit hosting en domeinnamen voor lage prijzen. Join me at



Populair op FiWe.be