Je bent hier: Home > Nieuws > Mensen moeten meer beleggen

Mensen moeten meer beleggen

Mensen moeten meer beleggen

04 september 2016 - door Redactie

Verschillende banken en fintech ondernemingen zoeken naar manieren om mensen aan te zetten om meer te beleggen. Op de Belgische spaarboekjes staat alvast meer dan 264 miljard euro geparkeerd, geld dat per saldo niets opbrengt.

Staatsbank Belfius maakte bekend dat het klanten richting meer risicovolle beleggingen gaat begeleiden. Sommige spaarders hebben tienduizenden euro's op hun spaarboekjes staan, terwijl de rente erg laag ligt. De inflatie ligt voor de meeste spaarboekjes hoger dan de rente, waardoor de koopkracht van het spaargeld afneemt. Belfius hoopt dat mensen bereid zijn om een vierde van hun spaargeld te beleggen in andere producten zoals spaarverzekeringen of beleggingsfondsen.

Na de financiële crisis van 2008 is de Belg echter heel voorzichtig geworden. Er wordt nauwelijks nog belegd in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Op lange termijn brengt een belegging in aandelen het meest op: het historisch rendement wordt meestal becijferd op 6 tot 8 procent per jaar. Uiteraard zijn er periodes waarin aandelen op jaarbasis een veel hoger rendement opleveren, maar even goed komen er barslechte beursjaren voor waarin aandelen minder waard worden. Net die slechte periodes schrikken heel wat spaarders af en het zal dan ook moeilijk zijn om deze mensen te overtuigen.

De banken onderstrepen de win-win van beleggingen in aandelen. Zelf kunnen ze commissies opstrijken of instapkosten aanrekenen bij de aankoop van fondsen, de bedrijven hebben toegang tot meer geld en kunnen dus makkelijker hun activiteiten financieren en de belegger heeft zicht op een hoger rendement dan een spaarrekening.

Moneybox app

Ook fintech ondernemingen merken op dat het moeilijk is om mensen te overtuigen om geld te beleggen. In het Verenigd Koninkrijk werd daarom afgelopen week de Moneybox app gelanceerd. Via de app kunnen mensen alledaagse kleine betalingen afronden, zoals bijvoorbeeld de aankoop van drankjes op café. Wie bijvoorbeeld €8,20 moet betalen kan dit afronden naar 9 euro, waarna 80 eurocent opzij gezet wordt. Je moet eerst een bankkaart of een kredietkaart toevoegen, waarna het overzicht van de transacties getoond wordt. Hierna kan je kiezen om de betaling naar boven af te ronden of om een betaling te negeren. Als je niets doet dan worden de uitgaven automatisch na 48 uren naar boven afgerond. Vervolgens wordt 1 keer per week het totale gespaarde geld geïnvesteerd in een fonds op basis van het gekozen profiel: voorzichtig, gebalanceerd of avontuurlijk. Je kan er ook voor kiezen om wekelijks nog een extra bedrag te investeren, naast de zogenaamde 'round-ups'.

Het testpubliek spaarde ongeveer 8 pond per week, op jaarbasis werd dus 440 pond belegd. Moneybox zegt dat het beleggen zo erg makkelijk maakt voor iedereen. De app richt zich natuurlijk op 'millennials' die alles met hun smartphone doen. Veelal denken deze mensen dat er heel veel geld nodig is om te beginnen met beleggen, terwijl Moneybox bewijst dat het helemaal niet zo is. Een mogelijk nadeel zijn wel de kosten van de app, zo wordt er maandelijks 1 pond aangerekend en jaarlijks 0,45% op de waarde van de beleggingen. Af en toe zelf wat trackers aankopen die een beursindex volgen zal dus nog steeds een betere optie zijn. Vergelijk hier online brokers en vergelijk de kosten die zij aanrekenen om aandelen te kopen.


Laatste artikels over Beleggen

Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.


Hoe koop ik een staatsbon?

08 augustus 2023

Van 24 augustus tot 1 september kan je inschrijven op een nieuwe en fiscaal voordelige éénjarige staatsbon.


Kleine Belgische aandelen minder in trek

20 juli 2023

In de eerste jaarhelft is het aantal transacties op de Brusselse beurs teruggevallen tot niveaus die tien jaar niet meer gezien zijn.


Beleggen is nog complexer in een woelig beursklimaat

29 november 2022

Wie op dit moment wil gaan beleggen, zal vast wel al gemerkt hebben dat de markt niet altijd even voorspelbaar is.


Aandelen lijken wel verdwaald

19 oktober 2022

In dit artikel zullen we proberen om de laatste situatie op de aandelenmarkt te schetsen.Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be