Je bent hier: Home > Nieuws > Beleggen voor je kinderen

Beleggen voor je kinderen

Beleggen voor je kinderen

12 mei 2022 - door Redactie

Heel wat mensen starten vandaag al met beleggen voor hun pasgeboren kind.

Anderen daarentegen staan er weigerachtig tegenover. Wat zijn dus de voor- en nadelen van beleggen voor je kind?

Waarom je maar beter kunt beleggen voor je kind

Zoals iedereen wel weet, brengt het geld op een spaarboekje tegenwoordig niets meer op. Het is dus heel lief dat jij elke maand 20, 50, 100 euro of nog een totaal ander bedrag op hun rekening stort, maar zullen ze daar later nog veel aan hebben? Uiteraard blijft het geld er gewoon opstaan, maar het probleem zit hem in de inflatie. Door de inflatie, die op dit moment trouwens heel hoog oploopt, daalt de koopkracht. Concreet wil dat zeggen dat je voor hetzelfde budget minder kunt kopen.

Een eenvoudig voorbeeldje: stel dat jouw kind als het groot is 300K euro op zijn spaarboekje heeft. Vandaag heb je voor 300K euro nog een mooi huisje, maar tegen dan kan je met 300K misschien enkel nog een kleine studio kopen. Zie je? Hoewel het bedrag nog steeds hetzelfde is, kan er toch minder mee worden gedaan.

Om dit tegen te gaan, zou je ervoor kiezen om een deel van het spaargeld te gaan beleggen. Als vuistregel wordt er vaak gezegd dat de belangrijkste Amerikaanse index over de lange termijn een mooi gemiddeld rendement heeft opgeleverd. Mocht je dat rendement voor je kind kunnen behalen, dan zou zijn koopkracht niet of alvast minder sterk dalen dan dat het geld op zijn rekening staat.

Beleggen houdt altijd risico’s in

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen aan beleggen voor je kind. Zoals elke investering, houdt ook beleggen voor je kind op de lange termijn risico’s in. Stel dat je bijvoorbeeld in een verkeerd aandeel, of in een verkeerde sector belegt. Dan kan het zijn dat het rendement sterk negatief is, waardoor je zowel koopkracht verliest door de daling in vermogen, als door de inflatie.

Een ander risico, is het moment waarop je kind het geld nodig heeft. Stel je voor dat je eerst een mooi gemiddeld positief rendement had behaald, maar dat er plots een grote crisis opduikt, waardoor het portfolio in de min komt te staan. Als je kind net op dat moment zijn geld nodig heeft om bijvoorbeeld een huis te kopen, dan is dat een groot probleem.

Conclusie

Beleggen voor je kind kan zeker voordelen hebben, maar probeer het risico wel te beperken. Dit kan op verschillende manieren, maar daarvoor vraag je beter advies aan een erkende financieel adviseur. Zoek trouwens altijd een mooie balans tussen sparen en investeren en gebruik alleen het geld dat je niet meteen nodig hebt. Doe daarnaast altijd je eigen onderzoek en probeer weg te blijven van malafide oplichters die je dingen beloven die te mooi zijn om waar te zijn. 


Laatste artikels over Beleggen

Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.


Hoe koop ik een staatsbon?

08 augustus 2023

Van 24 augustus tot 1 september kan je inschrijven op een nieuwe en fiscaal voordelige éénjarige staatsbon.


Kleine Belgische aandelen minder in trek

20 juli 2023

In de eerste jaarhelft is het aantal transacties op de Brusselse beurs teruggevallen tot niveaus die tien jaar niet meer gezien zijn.


Beleggen is nog complexer in een woelig beursklimaat

29 november 2022

Wie op dit moment wil gaan beleggen, zal vast wel al gemerkt hebben dat de markt niet altijd even voorspelbaar is.


Aandelen lijken wel verdwaald

19 oktober 2022

In dit artikel zullen we proberen om de laatste situatie op de aandelenmarkt te schetsen.Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be