Je bent hier: Home > Nieuws > Saudi Aramco haalt Apple in als meest waardevolle bedrijf van de wereld

Saudi Aramco haalt Apple in als meest waardevolle bedrijf van de wereld

Saudi Aramco haalt Apple in als meest waardevolle bedrijf van de wereld

13 mei 2022 - door Redactie

De Saoedi-Arabische oliegigant Saudi Aramco heeft de plek van Apple van 's werelds meest waardevolle bedrijf overgenomen.

De hogere olieprijzen hebben gezorgd voor recordlevels van de aandelen van Saudi Aramco, 's werelds grootste exporteur van ruwe olie. Tegelijkertijd is de waarde van Apple-aandelen gedaald.

De marktwaarde van de Saoedi-Arabische oliemaatschappij piekte op woensdag 12 mei met $ 2.426 biljoen. Hiermee oversteeg het Apples waarde van $ 2.415 biljoen met iets meer dan $ 10 miljard. In 2020 was Saudi Aramco voor het laatst het grootste bedrijf van de wereld. 

Daling Apple

Apple werd het eerste bedrijf dat begin januari 2022 een marktwaarde van 3 biljoen dollar bereikte. De aandelen zijn de afgelopen maanden echter gezakt, omdat investeerders sceptisch zijn geworden over de technologiesector. Er wordt namelijk verwacht dat de groeiende inflatie het bestedingspatroon van de consument zal veranderen. 

Apple-aandelen daalden deze week in New York met 4,6 procent tot $147,35. Binnen een jaar zijn ze hiermee met 17,1 procent gezakt. Op het moment is de aandelenkoers van het bedrijf op het laagste niveau sinds november 2021.

Terwijl Apple onlangs het op twee na beste kwartaal ooit behaalde qua omzet, zei CEO Tim Cook dat tekorten aan de leveringen en COVID lockdowns in China het bedrijf dit kwartaal naar verwachting maar liefst $ 8 miljard zouden kosten. 

Onnodige vergelijking

Sommige economen vinden het onnodig om een vergelijking tussen de twee bedrijven te maken. Apple is een beursgenoteerd bedrijf dat in 1976 in een garage in Californië werd opgericht, terwijl Saudi Aramco een door de staat gesteunde gigant is met slechts een klein aantal vrij verhandelde aandelen. 

Saudi Aramco haalde in 2019 een recordbedrag van 25,6 miljard dollar op toen de staat – die nog steeds 94 procent van het bedrijf bezit – 1,5 procent van zijn aandelen naar de beurs bracht. Het ging toen over de grootste beursintroductie ooit.

In februari droeg de regering nog eens 4 procent van de aandelen over aan het staatsfonds van Saoedi-Arabië. De aandelen van Saudi Aramco, die zijn genoteerd in de Saoedi-Arabische hoofdstad Riyad, zijn sinds het begin van het jaar met 27 procent gestegen tot een record van 46 riyals ($ 12,26). 

Oorlog Oekraïne

Na de Russische invasie van Oekraïne stegen de olieprijzen tot een 14-jarig hoogtepunt van $ 139 per vat. Hierdoor hebben de grootste olie- en gasbedrijven recordwinst kunnen behalen in het eerste kwartaal van 2022.

Ook Saudi Aramco zal naar verwachting een grote winst aankondigen op zondag, wanneer het rapport van het eerste kwartaal gepubliceerd wordt. 

De netto-inkomsten van het bedrijf zijn in 2021 meer dan verdubbeld tot $ 110 miljard, nadat de economie een heropleving beleefde door de versoepeling van wereldwijde corona maatregelen.


Laatste artikels over Beleggen

Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.


Hoe koop ik een staatsbon?

08 augustus 2023

Van 24 augustus tot 1 september kan je inschrijven op een nieuwe en fiscaal voordelige éénjarige staatsbon.


Kleine Belgische aandelen minder in trek

20 juli 2023

In de eerste jaarhelft is het aantal transacties op de Brusselse beurs teruggevallen tot niveaus die tien jaar niet meer gezien zijn.


Beleggen is nog complexer in een woelig beursklimaat

29 november 2022

Wie op dit moment wil gaan beleggen, zal vast wel al gemerkt hebben dat de markt niet altijd even voorspelbaar is.


Aandelen lijken wel verdwaald

19 oktober 2022

In dit artikel zullen we proberen om de laatste situatie op de aandelenmarkt te schetsen.Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be