Je bent hier: Home > Nieuws > HYPE-investeringen – Waarom je er beter van weg blijft

HYPE-investeringen – Waarom je er beter van weg blijft

HYPE-investeringen – Waarom je er beter van weg blijft

20 mei 2022 - door Redactie

Zo nu en dan hoor je op het nieuws dat een bepaald aandeel blijft boomen.

Er worden in zeer korte tijd woekerwinsten gemaakt en enkele dagen later hoor je dat ze maar blijven doorstijgen. Een mooie opportuniteit, of een gevaarlijk spel? Dat is natuurlijk de vraag. Iedere belegger heeft er zo zijn eigen idee over. In dit artikel geef ik je mijn mening over de beleggingshypes.

Wat zijn hypes in de beleggingswereld?

Hypes in de beleggingswereld draaien niet alleen om aandelen. Uiteraard is er soms een aandeel dat zoveel media aandacht krijgt, dat de koers door het dak gaat. Toch gaan de hypes nog veel verder. Sommige hypes zien we zelfs in onze dagelijkse leefwereld.

Om je een herkenbaar voorbeeld te geven, verwijs ik graag naar de sport. Hoeveel mensen zijn er vorig jaar niet plots begonnen met padel? De sport die iets weg heeft van tennis, maar die toch heel anders is. Op een bepaald moment was de hype rond deze sport zo groot, dat er enorme wachtlijsten waren voor je een terrein kon reserveren. Interessant dachten veel investeerders.

In no-time werden er heel veel padelclubs geopend en schoten de terreinen als grassprietjes uit de grond. Ook dit kan je zien als een beleggingshype.

Behaal je met een hype snelle winst?

Het zou natuurlijk mooi zijn als je erop kon rekenen dat je met een beleggingshype snelle winst kon boeken. Uiteraard zijn er zo mensen die op een hele korte tijd veel geld kunnen verdienen. Jammer genoeg is ook het tegenovergestelde waar. Met een beleggingshype kun je ook in een heel korte tijd heel veel geld verliezen.

Mensen kunnen plots beseffen dat een aandeel te sterk overgewaardeerd is. Doordat er veel beleggers op hetzelfde moment winst nemen, zakt de koers in mekaar. Ook gaan hypes altijd over. Het probleem is echter dat je niet weet wanneer de hype zal overgaan. Stel dat jij vandaag instapt, aan een historisch hoge prijs, omdat de voorbije weken de koers toch telkens nieuwe records bereikte. Maar rendementen uit het verleden zijn uiteraard geen garantie voor de toekomst.

Betere opties

In plaats van op zoek te gaan naar de hypes die van korte duur zijn, kan je misschien beter zoeken naar de bedrijven waar mensen blijven van genieten. De winsten zullen misschien niet zo snel komen, maar ze blijven in het beste geval wel veel langer bestaan.

Een mooi voorbeeld is de investeringsgoeroe Warren Buffet. Vele jaren geleden al investeerde hij veel geld in Coca Cola. Vandaag de dag verdient hij hier nog steeds heel veel geld aan via de dividenden. Stel je voor dat Buffet dit geld vorig jaar had geïnvesteerd in padelvelden, dan had hij misschien een jaar goed verdiend, maar misschien was er vandaag dan al veel leegstand.


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.Advertentie


Populair op FiWe.be