Je bent hier: Home > Nieuws > Beurzen onder druk door hoge inflatiecijfers

Beurzen onder druk door hoge inflatiecijfers

Beurzen onder druk door hoge inflatiecijfers

13 juni 2022 - door Redactie

De aandelen daalden op vrijdag nadat een langverwacht inflatierapport een sneller dan verwachte prijsstijging liet zien en het consumentenvertrouwen een dieptepunt bereikte. 

De Dow Jones Industrial Average verloor 815 punten, ofwel 2,5%. De S&P 500 daalde 2,8%, terwijl Nasdaq Composite 3,3% daalde. 

Het rapport over de consumentenprijsindex van mei bereikte het hoogste niveau sinds 1981, wat de aandelenmarkt onder druk zette. Het rapport toonde aan dat de prijzen jaar op jaar met 8,6% stegen, en 6% wanneer de voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing worden gelaten. 

Door Dow Jones ondervraagde economen rekenden op jaar op jaar stijgingen van 8,3% voor de hoofdindex en 5,9% voor de kernindex. 

Rentevrees

De hoge inflatie wakkerde de bezorgdheid aan over een mogelijke recessie voor de Amerikaanse economie. De voorlopige verwachtingen van juni voor de consumentenvertrouwensindex van de Universiteit van Michigan lag elders ruim onder de verwachtingen en bereikte een dieptepunt. 

Er rolde een brede verkoopgolf over de markt en Wall Street ging de zoveelste verliesweek tegemoet. De hoge inflatie zou er immers toe kunnen leiden dat er later dit jaar meer renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve gaan komen.

Aandelen in de technologische sector zijn vaak het meest rentegevoelig, omdat een hoge rente negatief is om zich te financieren. Bovendien liggen de winsten van deze bedrijven vaak nog ver in de toekomst, waardoor het minder interessant wordt om hier in te beleggen. Bij een stijgende rente zijn er andere investeringen te vinden met een lager risico en een aantrekkelijk rendement.


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.Advertentie


Populair op FiWe.be