Je bent hier: Home > Nieuws > Beleggers hebben succesjaar achter de rug

Beleggers hebben succesjaar achter de rug

Beleggers hebben succesjaar achter de rug

12 januari 2017 - door Redactie

De aandelenbelegger boekte in 2016 een mooi rendement. Maar ondanks de ultralage rente op de spaarboekjes blijven de meeste Belgen gewoon sparen. In 2016 kwam er weer ruim 2,5 miljard euro bij op de spaarrekeningen.

De Belg blijft erg risicoschuw en blijft zijn geld op een spaarrekening zetten. Dit ondanks de lage rente die bij heel wat banken al op het wettelijk minimum staat van 0,11 procent. De aangeboden rente ligt lager dan de inflatie en per saldo verarmen de spaarders dus.

Spaarders zijn wel op zoek naar een hoger rendement, maar blijven wel erg voorzichtig. Er wordt wel meer geïnvesteerd in beleggingsfondsen, maar er wordt vooral gekozen voor producten die een kapitaalbescherming bieden. En dit terwijl de aandelen op de beurs van Brussel een sterk jaar achter de rug hebben.

Gemiddeld gezien kwam het rendement van een Brussels aandeel uit op 12,8 procent. De belegger die dus zelf een goed gediversifieerde portefeuille heeft samengesteld met verschillende aandelen kijkt tevreden terug op 2016. Zo heeft koekjesfabrikant Lotus Bakeries er opnieuw een sterk jaar op zitten: de koers steeg met meer dan 40%. Barco en Melexis wonnen ongeveer 30%. Anderzijds waren er natuurlijk ook verliezers. Zo verloor het technologiebedrijf Option ruim 50% en speelde Agfa-Gevaert zo'n 30% kwijt. In een goed samengestelde portefeuille met vooral sterke bedrijven hadden deze verliezen slechts een beperkte impact. 

De belegger die zelf zijn portefeuille wil beheren kan best eerst de prijzen van brokers vergelijken. Transactiekosten vreten immers aan het rendement.


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.Advertentie


Populair op FiWe.be