Je bent hier: Home > Nieuws > Beleggen in wijn is vaak oplichting

Beleggen in wijn is vaak oplichting

Beleggen in wijn is vaak oplichting

24 augustus 2022 - door Redactie

De FSMA waarschuwt op zijn website voor oplichtingspraktijken met beleggingen in wijn.

Door de lage rentevoeten op spaarrekeningen zijn mensen op zoek naar alternatieven om hun spaargeld te laten renderen. Denk daarbij aan beleggen in aandelen of alternatieve investeringen zoals beleggen in wijn.

Iedereen kent wel de verhalen van zeldzame wijnen die een fortuin waard zijn. Via gerichte campagnes op sociale media proberen fraudeurs hier op in te spelen. Ze laten mensen klikken op advertenties waarin grote winsten beloofd worden. 

Wijnkelders

De oplichters stellen voor om voor jou zeldzame wijnflessen te kopen en te bewaren in hun wijnkelders. Het is namelijk belangrijk dat wijn in de juiste omgeving wordt bewaard die koel is en niet te vochtig. Zo blijft de kwaliteit van de wijn gegarandeerd en zullen er makkelijk kopers gevonden worden.

De malafide websites stellen investeerders voor dat ze op deze manier een mooie winst kunnen realiseren, waarbij de websites alles voor de investeerder zullen regelen. In de praktijk komt er echter weinig van in huis en zien de investeerders hun inleg nooit terug. Na een tijdje verdwijnen de websites ook en is het telefoonnummer of email adres van jouw contactpersoon afgesloten.

Loop niet in de val

Wanneer een aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan is dat doorgaans ook zo. Grote winsten zijn niet mogelijk zonder het nemen van grote risico's. Beleggen in wijn houdt een groot risico in en als je deze activiteit wil uitbesteden aan een derde partij loop je bovendien nog het risico van opgelicht te worden. Controleer daarom steeds de identiteit van de bedrijven achter de websites om fraude te voorkomen. Blokkeer de verkopers meteen wanneer ze opdringerig worden en jou onder druk zetten om snel geld over te schrijven.


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.Advertentie


Populair op FiWe.be