Je bent hier: Home > Nieuws > Een beleggingsplan: wat is het en hoe maak je het?

Een beleggingsplan: wat is het en hoe maak je het?

Een beleggingsplan: wat is het en hoe maak je het?

25 augustus 2022 - door Laurens

Heel vaak wordt er online verwezen naar het zogenaamde beleggingsplan. Ben jij nieuw in de financiële wereld en heb je nog geen idee wat een beleggingsplan precies is?

Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel zullen we je uitleggen wat een beleggingsplan precies is, hoe je het maakt en hoe je er nadien mee aan de slag gaat. Laten we maar vlug beginnen.

Wat is een beleggingsplan?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een beleggingsplan een soort draaiboek dat je kunt gebruiken voor jouw beleggingsplannen. Hoe dat draaiboek eruit komt te zien is echter zeer persoonlijk. Bij sommigen bevat het pagina’s aan info, terwijl het bij de andere netjes op één A4’tje wordt samengevat. 

Iedereen die met beleggen bezig is, weet dat je emoties te allen tijde de baas moet kunnen blijven. Van zodra jouw emoties het overnemen van jouw verstand, is het meestal verloren. Beleggen moet je doen op basis van rationele elementen en niet op basis van wat je gevoel zegt. Als de markt bijvoorbeeld volledig in paniek raakt, dan moet jij net het hoofd koel kunnen houden om op een gepaste wijze te kunnen reageren. Wel, een beleggingsplan kan je daarbij helpen.

De bedoeling van het plan, is dat je een uitgedachte persoonlijke strategie ontwikkelt. Nadien is het de bedoeling om die strategie toe te passen in de praktijk. Ook in moeilijke tijden kan je dan terugvallen op je beleggingsplan en op die manier voorkom je dat je in paniek raakt.

Wil dat dan zeggen dat je op dit moment voor eens en voor altijd een strategie moet vastleggen, die je vanaf dan altijd dient te volgen? Nee, natuurlijk niet. De markt evolueert en zo moet ook jouw beleggingsplan mee blijven evolueren. Een plan is geen vast document, maar het is een werkstuk dat nooit af raakt.

Hoe stel je een beleggingsplan op?

Zoals we eerder al aangaven, een beleggingsplan ziet er bij iedereen anders uit. Je kunt dus voor het grootste stuk zelf bepalen wat je erin zet, maar enkele zaken moeten er toch zeker wel instaan.

Het eerste wat je dient te doen, is een overzicht maken van je financiële situatie. Aan de hand daarvan kun je vervolgens bepalen welk deel van je vermogen/ inkomen je wil gaan beleggen. Het zal altijd belangrijk zijn om je hieraan te houden, want je mag nooit investeren met geld dat je niet kunt missen. Je kunt namelijk je hele inleg verliezen.

Vervolgens moet je voor jezelf een strategie noteren. Ga je in één keer een bepaald bedrag beleggen, of kies je ervoor om op vaste tijdstippen kleine bedragen te investeren? Of kies je er misschien voor om af en toe wat te beleggen? Allemaal belangrijke vragen.

Vraag jezelf tenslotte ook af waarin je wil gaan beleggen. Ga je aandelen en obligaties kopen? Ook dit kan je zeker in je plan opnemen, net als het toekomstperspectief. Waarom wil je beleggen? Wat wil je ermee bereiken?

Al deze vragen beantwoorden zal je zeker op weg kunnen helpen, maar maak je plan zo uitgebreid als je zelf wil. Doe bovendien altijd voldoende onderzoek voor je effectief gaat investeren.


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.



Advertentie


Populair op FiWe.be