19 oktober 2022 - door Laurens
In dit artikel zullen we proberen om de laatste situatie op de aandelenmarkt te schetsen.
Daarbij geven we geen advies over of je nou wel of niet moet beleggen in aandelen of andere activa, maar proberen we om je een globaal overzicht te verschaffen. Weet dat beleggen steeds risico’s met zich meebrengt en dat je jouw inleg (of in specifieke gevallen meer) kunt verliezen. Doe daarom steeds zorgvuldig onderzoek voor je eraan begint en investeer allen het geld dat je kan missen. Laat ons nu maar even kijken naar de laatste evoluties op de aandelenmarkt.
Globaal gezien zijn heel veel aandelen de laatste tijd in waarde blijven dalen. De reden waarom dat zo is zullen we nooit helemaal kunnen identificeren, maar het conflict in Oekraïne en de hoge inflatie zitten er vast en zeker voor iets tussen. Centrale banken proberen opnieuw grip te krijgen op de inflatie, door de rente te verhogen. Voor beleggers in aandelen is dat vaak minder interessant natuurlijk. De kosten van bedrijven die zich met schulden financieren zijn daardoor bijvoorbeeld al een stuk omhooggegaan. Daarenboven komen we net uit een periode waarbij de rente zeer zeer laag was. Net dat maakt de schok voor sommigen nog groter.
Hoewel de markten over het algemeen naar beneden zijn gegaan de laatste weken en maanden, zijn er per dag wel grote verschillen te bespeuren. Soms lijken beleggers opnieuw een kans te zien om bepaalde aandelen weer op te pikken, waardoor de koers terug naar boven gaat. Even later zien we dan weer dat de prijs terug naar beneden gaat en zo blijft het maar doorgaan. Vandaar de titel, aandelen lijken wel verdwaald.
Het probleem van beleggers is natuurlijk dat ze geen idee hebben wat er in de toekomst zal gebeuren. Zullen de markten verder blijven dalen, of is er een dieptepunt gevonden? Niemand die het weet natuurlijk. Bovendien kan de situatie ook zeer snel veranderen (in beide richtingen) door informatie die naar buiten komt. Slecht nieuws kan ervoor zorgen dat de markten snel verder gaan dalen, terwijl hoopgevende berichten net het omgekeerde effect kunnen hebben.
Of het dus nu het juiste moment is om al dan niet in te stappen, dat kunnen wij je ook niet vertellen. De toekomst zal moeten uitwijzen of de aandelen verder zullen dalen, of ze terug zullen gaan stijgen.
Een tip die we je wel kunnen geven, is om veel onderzoek te doen. Dit geldt zowel voor aandelen die jou interessant lijken, als voor de brede markt. Door het dagelijkse economische nieuws te volgen, ben je op de hoogte van de laatste economische ontwikkelingen. Zorg er wel voor dat je gebruik maakt van betrouwbare bronnen, zoals gerenommeerde financiële instellingen en betrouwbare kranten.
Probeer er bovendien voor te zorgen dat je altijd met je hoofd blijft redeneren en dat je niet emotioneel gaat handelen. Denk goed na over je beslissingen, want er is geen weg terug.
15 mei 2024
In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.
16 april 2024
BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.
18 maart 2024
Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.
12 maart 2024
De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.
07 december 2023
Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.
25 september 2023
In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.
20 september 2023
Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.
29 augustus 2023
Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.