Je bent hier: Home > Nieuws > Kleine Belgische aandelen minder in trek

Kleine Belgische aandelen minder in trek

Kleine Belgische aandelen minder in trek

20 juli 2023 - door Redactie

In de eerste jaarhelft is het aantal transacties op de Brusselse beurs teruggevallen tot niveaus die tien jaar niet meer gezien zijn.

Er heerste de voorbije maanden veel onzekerheid, ondermeer over de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie en de renteverhogingen waarmee de centrale banken deze inflatie bestrijden. Hogere rente maakt geld lenen duurder, wat weegt op de winsten van bedrijven, waardoor aandelen minder aantrekkelijk worden. Daarnaast zorgt de hogere rente ook voor meer opbrengsten bij iets veiligere producten zoals staatsobligaties, maar ook de rente op spaarrekeningen zit in de lift. Beleggers denken daarom twee keer na voor ze in een risicovolle investering stappen.

Teleurstellende cijfers

Door de negatieve sfeer onder beleggers moest de beurs van Brussel ook teleurstellende cijfers publiceren. Het dagelijks handelsvolume bedroeg gemiddeld 341 miljoen euro en gaat daarmee terug naar de dieptepunten van 2013. Ook het aantal transacties dook flink lager, tot zo'n 53.000 per dag. Dat zijn er haast 20.000 minder dan vorig jaar. Opvallend is wel dat het gemiddelde bedrag per transactie steeg naar 6.400 euro.

Door de pessimistische sfeer op de beurzen zijn er ook geen nieuwe bedrijven die naar de beurs trekken. Ook voor de nabije toekomst staat er niet meteen een spannende beursgang gepland. Alleen tegen het einde van het jaar is er de beursintroductie van Syensqo, een spin-off van Solvay.

Koopjes

De lagere beurs interesse zorgt er wel voor dat aandelen goedkoper gewaardeerd worden. Wie bereid is om het risico te lopen, kan op koopjesjacht gaan. Om zelf aandelen te kopen op de beurs doe je beroep op een broker. Vergelijk hier brokers voor aandelen.


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.Advertentie


Populair op FiWe.be