Je bent hier: Home > Nieuws > Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024 - door Redactie

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.

De sterke stijging van de rente zorgt ervoor dat kredietnemers kiezen voor de zekerheid van vaste maandaflossingen. In totaal kiest 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet of een veranderlijke rentevoet, waarbij er wel de zekerheid is dat deze van minimum 10 jaar niet zal wijzigen. Slechts 0,3% kiest voor een rentevoet die jaarlijks kan wijzigen.

Consumenten kiezen zo dus vooral voor zekerheid. Je weet immers op voorhand hoe groot het bedrag zal zijn dat je maandelijks moet aflossen aan je woonkrediet. Bij een jaarlijks aanpasbare rentevoet kan dit bedrag fors schommelen. Heel wat kredietnemers met een variabele rentevoet hebben dat de voorbije maanden gemerkt. Nadat ze jarenlang profiteerden van een lage rente, moeten ze plots een hoger bedrag per maand betalen.

Bescherming

Bij een variabele rentevoet wordt de consument evenwel ook beschermd. De rentevoet kan immers niet vrij stijgen. De stijging is beperkt tot maximaal het dubbele van de initiële rentevoet.

De grote vraag is dan vooral hoe de rente in de toekomst zal evolueren. Waarnemers verwachten dat de rente in de komende maanden zal dalen. Wie voor een variabele rentevoet gekozen heeft zal daar van kunnen profiteren. Maar de rente voorspellen is altijd een beetje koffiedik kijken. Echte zekerheid is er nooit en een variabele rente schrikt de meeste ontleners dan ook af.


Laatste artikels over Leningen

Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.


Een groter deel van ons inkomen gaat naar onze lening

25 september 2022

De huizen zijn de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. Afhankelijk van waar je woont of wil wonen, zal je dit jaar maar liefst 10% (of meer) boven op je budget moeten rekenen, in vergelijking met vorig jaar.Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be