18 februari 2024 - door Redactie
Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.
De sterke stijging van de rente zorgt ervoor dat kredietnemers kiezen voor de zekerheid van vaste maandaflossingen. In totaal kiest 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet of een veranderlijke rentevoet, waarbij er wel de zekerheid is dat deze van minimum 10 jaar niet zal wijzigen. Slechts 0,3% kiest voor een rentevoet die jaarlijks kan wijzigen.
Consumenten kiezen zo dus vooral voor zekerheid. Je weet immers op voorhand hoe groot het bedrag zal zijn dat je maandelijks moet aflossen aan je woonkrediet. Bij een jaarlijks aanpasbare rentevoet kan dit bedrag fors schommelen. Heel wat kredietnemers met een variabele rentevoet hebben dat de voorbije maanden gemerkt. Nadat ze jarenlang profiteerden van een lage rente, moeten ze plots een hoger bedrag per maand betalen.
Bij een variabele rentevoet wordt de consument evenwel ook beschermd. De rentevoet kan immers niet vrij stijgen. De stijging is beperkt tot maximaal het dubbele van de initiële rentevoet.
De grote vraag is dan vooral hoe de rente in de toekomst zal evolueren. Waarnemers verwachten dat de rente in de komende maanden zal dalen. Wie voor een variabele rentevoet gekozen heeft zal daar van kunnen profiteren. Maar de rente voorspellen is altijd een beetje koffiedik kijken. Echte zekerheid is er nooit en een variabele rente schrikt de meeste ontleners dan ook af.
30 april 2024
Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.
28 december 2023
De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.
19 april 2023
Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.
08 maart 2023
Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.
16 februari 2023
In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.
22 november 2022
De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.
10 oktober 2022
We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.