Je bent hier: Home > Nieuws > Meer wanbetalingen op leningen

Meer wanbetalingen op leningen

Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022 - door Redactie

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.

Door de hoge energieprijzen en de inflatie die steeds meer doordringt in andere producten, zijn de besteedbare middelen van gezinnen flink afgenomen. Zij die eerder al op de kleintjes moesten letten komen nu in de problemen met de afbetaling van hun leningen. Gezinnen met een laag inkomen geven verhoudingsgewijs ook veel geld uit aan energie en worden daarom hard getroffen.

Vooral bij de hypothecaire kredieten is er een sterke stijging van het aantal betaalachterstanden. In de afgelopen drie maanden stegen deze met 46%. Bij de leningen op afbetaling gaat het over een stijging van 38%.

Het totale bedrag aan achterstallige leningen loopt op tot meer dan 2 miljard euro. Maar liefst 278.000 mensen hebben minstens 1 krediet waar ze achterstaan met de aflossingen.

Pauze

Wie merkt dat het afbetalen moeilijk gaat, neemt best zo snel mogelijk contact op met de bank. In dat geval wordt er bekeken welke maatregelen genomen kunnen worden. In veel gevallen komt het tot een betaalpauze, waarbij bijvoorbeeld alleen de rente betaald moet worden iedere maand. De kapitaalaflossingen worden dan tijdelijk uitgesteld voor bijvoorbeeld een jaar.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be