Je bent hier: Home > Nieuws > Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023 - door Redactie

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.

De rente op tien jaar lag vanaf midden 2019 tot begin 2022 rond nul, maar begon daarna aan een flinke opmars. Door de plotse stijging van de inflatie steeg de rente en werd er in oktober van dit jaar een piek gemaakt boven de 3,60%. Ondertussen is de rente flink teruggevallen tot onder de 2,5%.

De daling van de rente is te wijten aan de betere inflatie vooruitzichten. In de VS heeft de centrale bank al aangegeven dat er volgend jaar renteverlagingen zitten aan te komen. In Europa gaat de ECB zo ver nog niet, maar ook hier verwacht de markt dat de centrale bank volgend jaar zal versoepelen.

Wie een woonkrediet afsloot, moest in november nog akkoord gaan met een rentevoet van zo'n 3,70%. Ondertussen is er al een halve procent van dat tarief gegaan. Wie 200.000 euro leent op 20 jaren ziet de maandelijkse afbetaling dan dalen van 1180,58 euro naar 1.129,33 euro. Over de gehele looptijd van het krediet wordt dan slechts 71.038,16 euro rente terugbetaald tegenover 83.338,95 euro bij de hogere rentevoet. Dit kan je zelf berekenen op onze lening simulatie pagina.

Wat brengt 2024?

Hoewel waarnemers dus dalingen verwachten in de beleidsrente van centrale banken, zijn ze er niet zo zeker van dat de rente op woonkredieten wel blijft dalen. Zo blijven er nog steeds zorgen over de inflatie. Deze is dan mogelijk wel wat bekoeld, maar blijft toch op een hoger niveau. De tienjarige rente is dus misschien al wat te snel gedaald en zou volgend jaar weer opwaarts kunnen corrigeren.

Alleszins is iedereen het over eens dat de nulrente niet meer terugkomt. Vermoedelijk zal de langetermijn rente volgend jaar dan ook wat bokkensprongen maken en is de kans groot dat er geen duidelijke stijgende of dalende trend zal zijn. Dat zal zich ook vertalen in de rente op woonkredieten.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be