Je bent hier: Home > Nieuws > Dan toch minder renteverlagingen?

Dan toch minder renteverlagingen?

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024 - door Redactie

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.

De Europese centrale bank heeft de rente sterk verhoogd om de oplopende inflatie te bekampen. Het leek er eerst op dat dit probleem al snel opgelost zou zijn, maar nu is er toch weer nieuwe vrees dat de inflatie nog een tijdje hardnekkig zal blijven.

In april bleef de inflatie in de Eurozone onveranderd op 2,4%. Dat is dicht in de buurt van de doelstelling van de centrale bank, die de inflatie graag dicht tegen de 2 procent ziet. Om die reden is de kans groot dat de ECB bij de vergadering in juni voor de eerste keer het mes zet in de rente. Maar de cijfers zijn nog te pril om grotere renteverlagingen te verwachten.

De ECB onderstreept dat ze vooral rekening zal houden met economische cijfers. En qua economische groei gaat het eigenlijk harder dan verwacht. De hogere vraag van consumenten en de blijvend hoge prijzen voor energie zouden de inflatie dus langere tijd hoog kunnen houden. Economen besluiten dan ook dat de ECB voorzichtig zal blijven met het versoepelen van de rentevoeten. Dat is slecht nieuws voor wie geld wil lenen en wie gerekend had op een snelle daling van de rentevoeten.

Spilindex

In België is deze maand de spilindex overschreden. Hierdoor zullen de sociale uitkeringen en overheidslonen met 2 procent verhogen, om de koopkracht van de bevolking op peil te houden. Ook in de privé sector is de kans groot dat de lonen geïndexeerd zullen worden, alhoewel dat niet automatisch gaat en het gevolg is van onderhandelingen of afspraken in de paritaire comités.


Laatste artikels over Leningen

Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be