Je bent hier: Home > Nieuws > Europese vragen bij de winwinlening

Europese vragen bij de winwinlening

Europese vragen bij de winwinlening

26 november 2010 - door Redactie

De Europese Commissie stelt zich vragen bij de Vlaamse winwinlening. De voordelen van deze lening zijn alleen geldig voor Vlaamse bedrijven, en dus niet voor buitenlandse bedrijven die hier actief zijn. Volgens Europa is dat een inbreuk op het vrij verkeer van kapitaal.

De winwinlening werd in 2006 in het leven geroepen om het lenen van geld aan startende bedrijven aan te moedigen. Wanneer je als familielid, vriend of kennis geld uitleent aan een startende ondernemer, krijg je dankzij de winwinlening een jaarlijkse belastingkorting van 2,5% op het geleende bedrag.

Twee keer winst dus: de persoon die het geld uitleent krijgt een fiscaal voordeel, en de startende ondernemer vindt veel makkelijker kapitaal in een vertrouwde kring.

Voorwaarden

Via een winwinlening mag maximaal 50 000 euro uitgeleend worden. De looptijd bedraagt acht jaar, en sinds 1 januari 2010 is de rentevoet vastgesteld op 3,25 procent.

Indien de ondernemer het bedrag uiteindelijk niet kan terugbetalen, kan de investeerder toch nog 30 procent van het onbetaalde bedrag terugvorderen dankzij een eenmalige belastingvermindering!

Belang

Unizo illustreert het belang van de winwinlening met cijfers: er zijn in totaal al zo’n 1300 winwinleningen afgesloten, en vorig jaar waren deze leningen goed voor een uitgeleend bedrag van zo’n 10 miljoen euro. De organisatie roept dan ook op om zo snel mogelijk het maximumbedrag op te trekken van 50 000 euro naar 100 000 euro, en ook buitenlandse KMO’s de mogelijkheid geven om van deze maatregel te genieten.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.



Advertentie


Populair op FiWe.be