Je bent hier: Home > Nieuws > Sms-lening: lenen tegen 300%

Sms-lening: lenen tegen 300%

Sms-lening: lenen tegen 300%

24 september 2011 - door Redactie

Ferratum, een Fins bedrijf dat minikredieten verstrekt via SMS, komt naar ons land. Consumentenorganisatie OIVO is hier niet mee opgezet, en diende een klacht in bij het ministerie voor Economie.

OIVO heeft namelijk bezwaren bij het concept van minikredieten. Het gaat dan over leningen van 50 tot 200 euro, met een afbetalingstermijn van twee weken tot een maand. Er wordt zogezegd geen interest aangerekend, maar wel hoog oplopende ‘dossierkosten’: 10 euro voor een lening van 50 euro, 50 euro voor een lening van 200 euro, omgerekend geeft dit dus maar liefst 300 procent op jaarbasis. ‘Ze mikken hiermee echt op mensen die het al bijzonder moeilijk hebben, en net honderd euro of zo te kort hebben om het einde van de maand te halen.’ zegt Pieter-Jan De Koning van Oivo.

Volgens het ministerie van Economie zijn deze minikredieten van Ferratum niet toegelaten. Indien toch zou blijken dat Ferratum gebruik maakt van een achterpoortje in de wetgeving, zal men de wet aanpassen om deze praktijken te voorkomen.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be