Je bent hier: Home > Nieuws > Wat doe ik met mijn autoverzekering bij het verkopen van de auto?

Wat doe ik met mijn autoverzekering bij het verkopen van de auto?

Wat doe ik met mijn autoverzekering bij het verkopen van de auto?

25 mei 2016 - door Redactie

Bij de verkoop van uw auto komen veel dingen kijken. In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat u een zo goed mogelijke prijs krijgt voor uw tweedehands auto, maar als u eenmaal tot overeenstemming bent gekomen, dan zult u een aantal administratieve handelingen moeten verrichten.

Een van de dingen die vaak niet helemaal vlekkeloos verlopen zijn de zaken die betrekking hebben op uw autoverzekering. Daarom is het belangrijk om te weten wat de overheid en uw verzekeraar van u verwachten als u uw auto verkocht heeft. Veel mensen realiseren zich niet dat de verkoop van hun auto niet alleen administratieve rompslomp met zich meebrengt, maar ook veel mogelijkheden biedt om soms tientallen euro's per jaar te besparen. Hieronder vindt u twee scenario's die zich kunnen voordoen bij de verkoop van uw auto.

Ik verkoop mijn auto en koop geen nieuwe terug

Als u uw auto verkoopt en geen nieuwe auto koopt om uw vorige te vervangen, is het belangrijk om een aantal zaken goed op orde te houden. Bij verkoop van uw auto neemt u uw nummerplaat mee en levert die in bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) van de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. Bij inname van de kentekenplaat zult u een attest van de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen ontvangen, dat u overmaakt aan uw verzekeringsmaatschappij. U kunt uw nummerplaat zonder verpakking inleveren bij het postkantoor en zij sturen uw plaat door naar de DIV om uw inschrijving te schrappen. Ook kunt u uw nummerplaat afleveren bij een vestiging van DIV, waarna u een attest ontvangt. Op het moment dat uw verzekeraar het attest van de DIV heeft ontvangen, zullen zij de verzekering schrappen vanaf het moment dat de wagen is uitgeschreven. U zult van uw verzekeringsmaatschappij een bevestiging ontvangen van de beëindiging van de polis.

Ik verkoop mijn auto en koop een nieuwe wagen

Als u uw auto heeft verkocht en u bent van plan om een nieuwe wagen aan te schaffen, dan spelen er een aantal andere zaken. U dient bijvoorbeeld wel uw nummerplaten mee te nemen, maar u levert deze niet in bij de DIV. Bij de verkoop van uw auto zult u een attest ontvangen waaruit blijkt dat u niet langer de eigenaar bent van het voertuig. Met dit attest kunt u bij uw verzekering aangeven dat u de verzekering wilt omzetten naar uw nieuwe wagen, waarna de verzekering wordt aangepast. De verkoop van uw auto biedt u ook mogelijkheden om te kijken of u wellicht bij een andere verzekeraar een beter tarief voor uw autoverzekering kunt krijgen. Houdt u er echter wel rekening mee dat u de wettelijke opzeggingstermijn van uw huidige verzekeraar in acht neemt. Mocht u besluiten over te stappen, dan kunt u met uw nieuwe verzekeraar de ingangsdatum van uw nieuwe verzekering afstemmen, zodat u zeker weet dat u nooit onverzekerd rondrijdt. 


Laatste artikels over Verzekeren

Corona Direct gaat op in Belfius Direct Verzekeringen

27 september 2023

Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.


Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.


Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.


Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.Advertentie


Populair op FiWe.be