Je bent hier: Home > Nieuws > Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023 - door Redactie

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.

Uit een studie van Assuralia blijkt dat het marktaandeel van verzekeringsmakelaars in 2021 gestegen is naar 52,8%. De agenten die voor één merk werken tekenen voor 27,4% van de markt. De directe verkoop via online verzekeraars komt dus maar aan een marktaandeel van 20%.

In de tak niet-leven blijven de makelaars bijzonder goed stand houden, ondanks de hevige concurrentie van andere distributiekanalen. Het marktaandeel beloopt daar 61% bij de particulieren en zo'n 75% bij de ondernemingen.  De concurrentie komt hier voornamelijk van de bankverzekeraars die een brandverzekering slijten wanneer de klant tekent voor een hypothecaire lening. In de tak autoverzekeringen zijn er dan weer online spelers die zich specifiek in dit type verzekering gespecialiseerd hebben.

Vierde pijler

De makelaars zelf zijn ook steeds vaker actief in de vierde pijler, de niet fiscale spaar-en beleggingsverzekeringen die bedoeld zijn om vermogen op te bouwen tegen de pensioenleeftijd. Klanten stellen het op prijs dat ze advies op maat krijgen door een bekend gezicht, terwijl ook de lokale verankering een belangrijke rol speelt.

Digitale trein

"De verzekeringsmakelaars hebben de digitale trein niet gemist", zegt Erik Weekers, CEO van FVF, de Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen. "De makelaars hebben het beste van de twee werelden gecombineerd, ze zijn fygitaal. Persoonlijk contact altijd, digitaal waar het kan", aldus nog Weekers.


Laatste artikels over Verzekeren

Corona Direct gaat op in Belfius Direct Verzekeringen

27 september 2023

Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.


Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.


Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.Advertentie


Populair op FiWe.be