Je bent hier: Home > Nieuws > Premie brandverzekering stijgt fors

Premie brandverzekering stijgt fors

Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022 - door Redactie

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.

Verzekeringen voeren elk jaar een indexatie door en passen de premie aan. De inflatie wordt op deze manier doorgerekend aan de klant. Voor brandverzekeringen wordt er bovendien gewerkt met de speciale Abex index die de prijs van de bouwmaterialen opvolgt. Deze zijn in veel gevallen fors gestegen, waardoor de index dit jaar al met haast 11% gestegen is. De oorzaak vinden we in een verstoorde aanvoer van grondstoffen, waardoor de voorraden overal uitgeput waren. Daarnaast zijn er prijsstijgingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de opgelopen energieprijzen.

Verder zorgt de inflatie ook voor automatische loonindexeringen. De lonen van bouwvakkers gaan dus de hoogte in en dat wordt ook mee opgenomen in de Abex index. Deze wordt twee keer per jaar berekend in zowel mei als november.

Bij eventuele schadegevallen worden de verzekeraars dus geconfronteerd met de hogere kosten van herstellingswerken. Vrijwel alle verzekeraars zullen hun premie daarom volgend jaar fors optrekken. Het staat verzekeraars vrij om hun premie al dan niet aan te passen aan de Abex index, maar verwacht wordt dat alle maatschappijen de premie met minstens 10% zullen optrekken.


Laatste artikels over Verzekeren

Corona Direct gaat op in Belfius Direct Verzekeringen

27 september 2023

Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.


Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.


Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.Advertentie


Populair op FiWe.be