Je bent hier: Home > Nieuws > Huidige woonbonus verdwijnt in 2014 ook voor bestaande hypotheken

Huidige woonbonus verdwijnt in 2014 ook voor bestaande hypotheken

Huidige woonbonus verdwijnt in 2014 ook voor bestaande hypotheken

19 januari 2012 - door Redactie

Gisteren raakte bekend dat ook eerder afgesloten leningen na 2014 niet meer in aanmerking zullen komen voor het systeem van de woonbonus.

Hoewel minister-president Kris Peeters nogmaals benadrukt dat de Vlaamse overheid na 2014 met een alternatief voor deze hypotheekrenteaftrek, veroorzaakte het nieuws van gisteren nog meer onzekerheid op de woningmarkt.

Deze onzekerheid zal pas verdwijnen wanneer er duidelijkheid ontstaat over hoe de opvolger van de hypotheekrenteaftrek eruit zal zien, wat op zijn beurt pas mogelijk is wanneer de finale teksten van de staatshervorming klaar zijn.

Ondertussen duikt er ook kritiek op. Zo vraagt Freya Van den Bossche zich openlijk af of het wel mogelijk is om de aftrek te herbekijken voor de oude kredieten, aangezien dit in feite een vorm van contractbreuk door de overheid is. Ook Geert Noels vindt dat bestaande contracten niet zomaar gewijzigd mogen worden, maar haalt het aflopen van deze regeling aan om na te denken over het nut van de woonbonus. Zo twitterde hij dat het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek de huizenprijzen terug betaalbaar zou kunnen maken voor jongeren, en het een regeling is waar momenteel alleen banken en huiseigenaars beter van worden.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be