Je bent hier: Home > Nieuws > Mobiele bank- en beleggingsapps steeds populairder

Mobiele bank- en beleggingsapps steeds populairder

Mobiele bank- en beleggingsapps steeds populairder

27 augustus 2018 - door Redactie

Bankieren via de smartphone kent een steile opmars in België. Enkele jaren geleden gebruikten minder dan 40% van de smartphonebezitters een bankapp, ondertussen is dat percentage al gestegen tot meer dan 65%.

Bankapps worden gebruikt om de stand van de zichtrekening of spaarrekening te raadplegen, maar ook om overschrijvingen uit te voeren of online betalingen te doen. Er bestaat ook een aparte Bancontact app om gemakkelijk online te betalen, maar steeds meer bankapps hebben deze applicatie ook ingebouwd. 

Bij KBC wordt de bankapp steeds uitgebreider, zodat de gebruikers steeds meer diensten kunnen aankopen of betalen via de app. Zo kan je momenteel in de app al parkeertickets aankopen en weldra zal je ook een ticket voor een bus-of tramrit van De Lijn kunnen kopen.

Ook voor het online beleggen zijn de mobiele apps in opmars. Tegenover vorig jaar worden er al 50% meer transacties via apps uitgevoerd. Dat blijkt uit cijfers van ondermeer KBC Bolero en Binck.

Hackers liggen op de loer

Dat mensen wereldwijd steeds vaker gebruik maken van apps om te bankieren en beleggen is ook opgevallen bij cybercriminelen. Zij richten steeds vaker hun pijlen op deze apps. Soms slagen ze in hun opzet als de gebruiker zelf kwaadaardige software installeert, die bijvoorbeeld automatisch met een populair spel mee gedownload wordt. Op die manier trachten ze de login gegevens van de smartphone gebruiker te ontfutselen. Vooralsnog zijn er geen gevallen bekend in België en situeert de dreiging zich momenteel vooral in de VS en Rusland.

Bovendien is het toestel zelf een manier om voor 'two factor authentication' te zorgen. Wanneer de bankapp wordt geïnstalleerd moet je via de klassieke digipass een bevestingscode genereren. Op die manier wordt jouw toestel geregistreerd als jouw bezit. Bij het inloggen via een mobiele bankapp wordt dus gecontroleerd of je paswoord klopt en of het toestel wel bij jouw rekening hoort. Tenslotte hanteren banken ook limieten op de bedragen die via een app kunnen worden overgeschreven.


Laatste artikels over Beleggen

Amper 5% van de Belgen belegt in aandelen

18 april 2025

Uit een recent onderzoek van HelloSafe blijkt dat slechts 5% van de Belgen rechtstreeks belegt in aandelen. Daarmee staat België helemaal onderaan op de internationale ranglijst, ver achter andere landen.


Saxo Bank stopt met vermogensbeheer en focust op execution-only

29 maart 2025

Saxo Bank trekt zich terug uit de vermogensbeheeractiviteiten en draagt de portefeuilles van zijn klanten over aan de Nederlandse digitale vermogensbeheerder Semmie.


Prijzenslag om de hangmatbelegger: ETF-tarieven steeds lager

22 maart 2025

De concurrentiestrijd onder brokers om de hangmatbelegger, de investeerder die inzet op passieve indexfondsen (ETF's), wordt steeds heviger.


Saxo Bank krijgt nieuwe hoofdaandeelhouder

13 maart 2025

De Zwitserse J. Safra Sarasin Group neemt een meerderheidsbelang van 70% in Saxo Bank. Oprichter en CEO Kim Fournais behoudt zijn aandeel en blijft aan het roer van de Deense fintechbank.


Nog geen duidelijkheid over meerwaardebelasting in België

21 februari 2025

De regering-De Wever wil een meerwaardebelasting op aandelen en andere financiële activa invoeren, maar de precieze details blijven voorlopig onduidelijk.


Tienduizenden Belgen ontdekken ETF's: een nieuwe golf van hangmatbeleggers

26 januari 2025

In 2024 hebben tienduizenden Belgen voor het eerst geïnvesteerd in ETF's (Exchange-Traded Funds), waarmee ze op een eenvoudige en gespreide manier toegang kregen tot de beurs.


Vrouwen weten meer van geld dan mannen

11 december 2024

​Uit een recent onderzoek van Saxo Bank en iVox blijkt dat de financiële kennis van Belgen ondermaats is, met een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen.


Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.