Je bent hier: Home > Nieuws > Mobiele bank- en beleggingsapps steeds populairder

Mobiele bank- en beleggingsapps steeds populairder

Mobiele bank- en beleggingsapps steeds populairder

27 augustus 2018 - door Redactie

Bankieren via de smartphone kent een steile opmars in België. Enkele jaren geleden gebruikten minder dan 40% van de smartphonebezitters een bankapp, ondertussen is dat percentage al gestegen tot meer dan 65%.

Bankapps worden gebruikt om de stand van de zichtrekening of spaarrekening te raadplegen, maar ook om overschrijvingen uit te voeren of online betalingen te doen. Er bestaat ook een aparte Bancontact app om gemakkelijk online te betalen, maar steeds meer bankapps hebben deze applicatie ook ingebouwd. 

Bij KBC wordt de bankapp steeds uitgebreider, zodat de gebruikers steeds meer diensten kunnen aankopen of betalen via de app. Zo kan je momenteel in de app al parkeertickets aankopen en weldra zal je ook een ticket voor een bus-of tramrit van De Lijn kunnen kopen.

Ook voor het online beleggen zijn de mobiele apps in opmars. Tegenover vorig jaar worden er al 50% meer transacties via apps uitgevoerd. Dat blijkt uit cijfers van ondermeer KBC Bolero en Binck.

Hackers liggen op de loer

Dat mensen wereldwijd steeds vaker gebruik maken van apps om te bankieren en beleggen is ook opgevallen bij cybercriminelen. Zij richten steeds vaker hun pijlen op deze apps. Soms slagen ze in hun opzet als de gebruiker zelf kwaadaardige software installeert, die bijvoorbeeld automatisch met een populair spel mee gedownload wordt. Op die manier trachten ze de login gegevens van de smartphone gebruiker te ontfutselen. Vooralsnog zijn er geen gevallen bekend in België en situeert de dreiging zich momenteel vooral in de VS en Rusland.

Bovendien is het toestel zelf een manier om voor 'two factor authentication' te zorgen. Wanneer de bankapp wordt geïnstalleerd moet je via de klassieke digipass een bevestingscode genereren. Op die manier wordt jouw toestel geregistreerd als jouw bezit. Bij het inloggen via een mobiele bankapp wordt dus gecontroleerd of je paswoord klopt en of het toestel wel bij jouw rekening hoort. Tenslotte hanteren banken ook limieten op de bedragen die via een app kunnen worden overgeschreven.


Laatste artikels over Beleggen

Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.


Hoe koop ik een staatsbon?

08 augustus 2023

Van 24 augustus tot 1 september kan je inschrijven op een nieuwe en fiscaal voordelige éénjarige staatsbon.


Kleine Belgische aandelen minder in trek

20 juli 2023

In de eerste jaarhelft is het aantal transacties op de Brusselse beurs teruggevallen tot niveaus die tien jaar niet meer gezien zijn.


Beleggen is nog complexer in een woelig beursklimaat

29 november 2022

Wie op dit moment wil gaan beleggen, zal vast wel al gemerkt hebben dat de markt niet altijd even voorspelbaar is.


Aandelen lijken wel verdwaald

19 oktober 2022

In dit artikel zullen we proberen om de laatste situatie op de aandelenmarkt te schetsen.Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be