Je bent hier: Home > Nieuws > Sterke vraag naar nieuwe woonkredieten

Sterke vraag naar nieuwe woonkredieten

Sterke vraag naar nieuwe woonkredieten

27 oktober 2018 - door Redactie

In het derde kwartaal werden er in België 62.500 hypotheekleningen afgesloten, zo'n 13 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.  Ook het gemiddelde ontleende bedrag steeg met 18%.

Door de lage rente blijft er een sterke vraag naar nieuwe woonkredieten. Het aantal kredieten voor de aankoop van een woning steeg met 14% tegenover hetzelfde kwartaal van 2017. Het aantal bouwkredieten steeg met 20% en het aantal kredieten voor aankoop met verbouwing steeg met 23%. De renovatiekredieten stegen met 7% en het aantal kredieten voor andere doeleinden, zoals een garage of bouwgrond, steeg met 6%.

Meer dan 70% van de kredietnemers kiest voor een vaste rentevoet of voor een veranderlijke rentevoet  met een initiële periode van rentevastheid van minimum 10 jaar. Zo'n 20% koos een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid tussen 3 en 10 jaar. Tenslotte koos bijna 8% voor een jaarlijks veranderlijke rentevoet.

De meeste kredietnemers willen dus profiteren van de historisch lage rentevoet en kiezen er voor om deze vast te klikken. De kredietnemer die kiest voor een jaarlijks veranderlijke rentevoet wordt evenwel ook nog beschermd door de wetgever. De rentevoet kan namelijk nooit meer bedragen dan het dubbele van de initiële rentevoet. 

Heel wat contracten met vaste rentevoet worden tegenwoordig afgesloten met een tarief van gemiddeld zo'n 1,50 à 1,60%. Voor de jaarlijks aanpasbare rentevoet wordt er momenteel gemiddeld 0,90 tot 1% gerekend. In dat geval kan deze rentevoet maximaal verdubbelen tot 1,80 à 2%. Potentiële kredietnemers doen er daarom goed aan om de aflossingstabel van verschillende rentevoeten en verschillende scenario's goed te vergelijken.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be