Je bent hier: Home > Nieuws > België leent aan een negatieve rente, impact op uw lening?

België leent aan een negatieve rente, impact op uw lening?

België leent aan een negatieve rente, impact op uw lening?

19 juli 2012 - door Redactie

Eergisteren was de Belgische kortetermijnrente voor het eerst in de geschiedenis negatief. Dit is natuurlijk een goede zaak voor de staat, aangezien deze geld kon ontlenen zonder hier een vergoeding voor te moeten betalen.

Deze negatieve rente wijst echter niet alleen op vertrouwen in de Belgische overheid, maar ook in wantrouwen ten opzichte van de financiële sector. Bedrijven parkeren hun geld namelijk nog liever ‘gratis’ bij de overheid, dan het te moeten toevertrouwen aan onstabiele banken.

Ook de banksector zelf is heel risico-avers geworden, en houdt nu een grotere cashvoorraad bij die het toevertrouwt aan de Europese Centrale Bank in plaats van verder te beleggen. Sinds een week wordt ook hier geen rente meer op gegeven.

De trend is dus duidelijk: zowel banken als bedrijven laten hun geldvoorraad liever gratis bijhouden, dan het uit te lenen met grotere opbrengst maar ook groter risico. De marktrente is dus dalende.

Impact voor u?
Ook de gemiddelde Belg zal deze trend voelen. Zo schroefden KBC, BNP Paribas Fortis en ING de voorbije weken de interest op een termijnrekening reeds terug. Verdere verlagingen zijn zeker mogelijk als de marktrente dalende blijft.

Op het vlak van hypothecaire leningen zal het effect echt minder groot zijn. De rentetarieven van hypotheken zijn namelijk al aanzienlijk gezakt, en hangen van meer zaken af van de marktrente . Er wordt dus niet verwacht dat de een hypotheek binnenkort nog veel goedkoper zal worden.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be