Je bent hier: Home > Nieuws > Accordeon lening steeds populairder

Accordeon lening steeds populairder

Accordeon lening steeds populairder

02 januari 2019 - door Redactie

Door de populariteit van hypothecaire leningen met een variabele rentevoet winnen de zogenaamde accordeonleningen ook aan belang. Bij deze lening blijft de maandaflossing steeds gelijk maar wordt de looptijd verlengd als de rentevoet stijgt.

Woonkredieten met een variabele rentevoet worden steeds populairder. Vroeger werden deze leningen amper genomen, maar tegenwoordig kiezen meer en meer mensen voor een variabele rentevoet.

Bij de keuze tussen de vaste of variabele rentevoet is er een belangrijk gegeven om rekening mee te houden: een variabele rentevoet mag wettelijk gezien maximaal verdubbelen. Wie nu een lening afsluit met een variabele rentevoet van 1% zal deze maximaal zien verdubbelen tot 2%. Deze maximale rentevoet verschilt soms niet zo sterk van het tarief dat op een lening met vaste rentevoet wordt aangerekend. Het enige nadeel is dat je geen zekerheid hebt over het bedrag dat je maandelijks zal moeten afbetalen, dit kan afhankelijk van de gekozen formule bijvoorbeeld jaarlijks of driejaarlijks worden aangepast.

Wat een variabele rentevoet aantrekkelijker maakt is het lagere bedrag dat je bij de start van de lening maandelijks moet aflossen. Je begint namelijk af te lossen tegen een lagere rentevoet en lost bijvoorbeeld 700 euro per maand af. Een gelijkaardig bedrag lenen met een vaste rentevoet zou bijvoorbeeld een maandaflossing van 775 euro betekenen. In het eerste jaar kan zo al 900 euro uitgespaard worden.

Als de rente echter begint te stijgen, dan kan de maandaflossing van het hypothecair krediet met variabele rentevoet bijvoorbeeld oplopen tot 830 euro. Ontleners moeten dus een hypotheek simulatie maken en bestuderen voor elk mogelijk scenario. Ze moeten goed overwegen of ze het bedrag gekoppeld aan de maximale rentevoet wel kunnen ophoesten in de toekomst.

Accordeonformule

Voor mensen die graag zekerheid hebben over het bedrag dat ze maandelijks aflossen werd daarom de accordeonlening bedacht. Als de rentevoet stijgt wordt de maandaflossing niet aangepast, maar wordt wel de termijn van de lening verlengd. Wie leent op 20 jaar kan de aflossingstermijn zo bijvoorbeeld zien stijgen tot 22 jaar.

Het voordeel van deze formule is dat je altijd zekerheid hebt over het bedrag van de maandelijkse aflossing. Dat maakt het plannen van je uitgaven of investeringen uiteraard veel makkelijker.

Het nadeel is dat de totale rentelast over de gehele looptijd van de lening gevoelig hoger kan liggen dan wat je zou betalen met een vaste rentevoet. Anderzijds zal je ook langer gebruik kunnen maken van het fiscale voordeel omdat je langer rente moet aflossen. En het geld dat je maandelijks uitspaart zou je dan weer kunnen gebruiken om te beleggen, waardoor je hier een mooi rendement op zou kunnen realiseren. Hierdoor zou het verschil met een lening met vaste rentevoet ook overbrugd kunnen worden.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be