Je bent hier: Home > Nieuws > Nieuwe wet op het consumentenkrediet

Nieuwe wet op het consumentenkrediet

Nieuwe wet op het consumentenkrediet

26 november 2010 - door Redactie

De nieuwe wet op consumentenkrediet stimuleert de ontlener om nuchter na te denken voor hij een lening afsluit.

“Let op, geld lenen kost ook geld!” Binnenkort wordt het verplicht om deze zin toe te voegen aan reclame voor een persoonlijke lening. Deze maatregel maakt deel uit van de nieuwe wet op consumentenkrediet, die op 1 december 2010 in werking treedt.

Deze nieuwe wet kwam er onder impuls van minister van Quickenborne, die vaststelde dat steeds meer mensen in de problemen kwamen bij het terugbetalen van hun persoonlijke lening. De wet heeft dan ook als doelstelling om de ontlener beter te beschermen.

De waarschuwingszin bij reclame is uiteraard niet de enige nieuwigheid. Hieronder worden de overige (belangrijkste) wijzigingen besproken.

Duidelijkheid

Informatie over een persoonlijke lening moet duidelijk en leesbaar zijn. De informatiefiche zal daarom moeten voldoen aan een gestandaardiseerd formaat, opgesteld in mensentaal in plaats van financieel vakjargon.

Ook de reclame moet duidelijker. Terwijl vroeger alleen het jaarlijks kostenpercentage werd vermeld, is het vanaf nu ook verplicht om een concreet cijfer te plakken op het af te betalen bedrag.

Rustig aan

De nieuwe wet op consumentenkrediet stimuleert de ontlener om nuchter na te denken voor hij een lening afsluit. Daarom is het niet meer toegestaan om reclame te maken over hoe makkelijk het wel niet is om krediet te verkrijgen, of over hoe snel dat wel niet gaat.

Het wordt ook verboden om een persoonlijke lening cash uit te betalen, of reclame te maken met stapels geld. Zo voorkomt men dat de consument verblind wordt door het zien van al dat geld.

Indien er toch te snel beslist wordt, is er gelukkig nog bedenktijd. Deze is verlengd, de lener krijgt nu twee weken in plaats van één om af te zien van een persoonlijke lening.

Bescherm mensen met problemen

Mensen met betalingsproblemen moeten beschermd worden. Het wordt dan ook verboden om reclame specifiek op deze doelgroep te richten. Dit is meteen ook de reden waarom reclame voor schuldcentralisatie niet meer toegestaan is.

Ten slotte kunnen personen met betalingsproblemen nu met de bank afspreken om hun persoonlijke lening te herzien (in het voordeel van de lener). Vroeger ging dit alleen op bevel van de vrederechter.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.



Advertentie


Populair op FiWe.be