Je bent hier: Home > Nieuws > Lening heronderhandelen

Lening heronderhandelen

Lening heronderhandelen

19 oktober 2012 - door Redactie

Doordat de rentevoeten de afgelopen maanden zijn blijven dalen, krijgen de Belgische grootbanken meer en meer aanvragen van personen hun bestaande hypotheek willen heronderhandelen.

Door een lening te herfinancieren kan men alsnog mee profiteren van de rentedaling. BNP Paribas Fortis meldt dat het aantal aanvragen tot herfinanciering in het eerste semester van 2012 maar liefst verdubbelde ten opzichte van dezelfde periode in 2011.

Wanneer wordt het herfinancieren van een lening interessant?
Aan het heronderhandelen van een reeds afgesloten lening zijn spijtig genoeg ook kosten verbonden. Jouw bank zal een wederbeleggingsvergoeding en dossierkosten aanrekenen, en in sommige gevallen zullen er ook nog notariskosten bijkomen.

Het mogelijke verschil in rente moet dus groot genoeg zijn om na aftrek van deze kosten nog steeds goedkoper uit te komen! In het algemeen zijn recent afgesloten leningen dus het aantrekkelijkst (bv. vorig jaar), omdat je nog voor een aanzienlijke periode kosten zal uitsparen.

  • Voor deze recente leningen is een verschil van 0,5 procentpunt vaak al genoeg om een mooie som uit te sparen.
  • Voor leningen die meer dan 5 jaar geleden afgesloten werden zal reeds 1 – 1,5 procentpunt uitgespaard moeten worden op de rente.
  • Bij leningen die ouder zijn dan 15 jaar is het meestal niet rendabel meer om deze te herfinancieren. De administratieve kosten zouden dan hoger uitvallen dan de besparingen op rentekosten.

Conclusie: heb je onlangs een lening hebt afgesloten die meer dan 0,5 procentpunt hoger liggen dan de huidige rentevoeten? Twijfel dan niet en stap naar jouw bank!


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be