Je bent hier: Home > Nieuws > Duizenden euro's besparen door het oversluiten van een lening

Duizenden euro's besparen door het oversluiten van een lening

Duizenden euro's besparen door het oversluiten van een lening

19 juni 2019 - door Redactie

Heb je in het verleden meerdere leningen afgesloten waarover je nu veel kosten betaalt? Door het samenvoegen van verschillende afgesloten leningen ben je weer in het bezit van een enkele lening met een gunstig rentetarief en een voordelige looptijd.

Door het oversluiten van meerdere leningen zorg je ervoor dat je een bepaald bedrag aan kosten per maand kan schrappen. Dit bedrag gaf je eerst uit door een te hoog rentetarief of een ongunstige looptijd. Dit blijkt uit een onderzoek van diverse financiële instellingen.

Het oversluiten van verschillende soorten leningen

Het oversluiten van een lening is mogelijk bij twee types krediet. Ten eerste kun je een persoonlijke lening oversluiten. Daarnaast is dit ook mogelijk bij het doorlopend krediet. Bij een afgesloten persoonlijke lening bepaal je eenmalig het afgesloten bedrag bij de kredietverstrekker of bank. Wel verschilt per kredietverstrekker de rente en de opgegeven looptijd. Een voordeel van een persoonlijke lening is dat na het afsluiten van een persoonlijke lening het rentepercentage voor altijd vast staat.

Bij het oversluiten van doorlopend krediet leen je niet in één keer een bedrag dat voor altijd wordt vastgelegd. Doorlopend krediet afsluiten geeft je de mogelijkheid om op verschillende momenten een bedrag naar keuze op te nemen. Bij doorlopend krediet is er soms sprake van Risk Based Pricing. Risk based pricing oftewel ‘rente gebaseerd op risico’, is een manier waarop kredietverstrekkers het rentetarief vastleggen. Hierbij wordt gericht gekeken naar de persoonlijke situatie van de desbetreffende persoon. Aan de hand van bijvoorbeeld het hoogte van het inkomen, de woonsituatie en openstaande leningen wordt het rentepercentage bepaald. Hoe hoger het risico van de kredietverstrekker, hoe meer rente iemand moet betalen.

De procedure

Een lening oversluiten houdt dus in dat je meerdere leningen aan elkaar samen koppelt. Wanneer het totale bedrag van alle leningen hoger is dan 5000 euro, kun je de lening oversluiten. Een lening oversluiten biedt overzicht, inzicht in rentetarieven en duidelijkheid over de voorwaarden van de afgesloten leningen.

Daarentegen heeft het oversluiten van een lening ook nadelen. Zo kun je persoonlijk krediet niet boetevrij aflossen. Er is dus sprake van extra kosten na het oversluiten van een lening. Ook brengt het oversluiten van een lening een ander leengedrag met zich mee. Door het oversluiten leggen mensen eerder een hoger bedrag aan krediet vast. Hierdoor neemt de kans op schuld toe. Bereken daarom op diverse vergelijkingssites de voordelen van oversluiten.

Controle door het BKR

Het bureau kredietregistratie (BKR) controleert alvorens mensen een lening oversluiten de financiële gegevens van de desbetreffende persoon. Bij betalingsachterstanden wordt het oversluiten en afsluiten van krediet uitgesloten.

Bron: Overstappen.nl


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.



Advertentie


Populair op FiWe.be