Je bent hier: Home > Nieuws > Weldra ook gratis aandelen verhandelen in België?

Weldra ook gratis aandelen verhandelen in België?

Weldra ook gratis aandelen verhandelen in België?

15 oktober 2019 - door Redactie

In de VS kondigt de ene na de andere broker aan dat klanten voortaan gratis in aandelen kunnen handelen. Waait dit ook over naar België?

Sinds 2013 timmert Robinhood aan de weg met een app die toelaat om gratis aandelen te kopen. Bij traditionele brokers wordt doorgaans een commissie aangerekend op een aankoop-of verkooporder. Vroeger was dat vaak een percentage van het totale bedrag en voor een order van 5.000 euro betaalde je al snel 100 euro aan commissielonen. Sinds de komst van het internet kwamen er steeds meer prijsbrekers op de proppen met lagere commissielonen of vaste lage transactiekosten. Zo betaal je momenteel op een aankooporder van 5.000 euro op Euronext Brussel slechts 7,5 euro bij MeDirect, wat een bodemtarief is tegenover pakweg 15 jaren geleden. Maar de broker Mexem is nóg goedkoper en rekent slechts 3 euro aan.

De race naar de bodem werd dus ingezet door de nieuwe internetbrokers. Ondertussen heeft de app van Robinhood er al voor gezorgd dat steeds minder klanten nog transactiekosten willen betalen. In de VS kondigden in de afgelopen weken daarom grote namen aan dat ze ook gratis diensten gaan opstarten. Het gaat daarbij om spelers als  E*TRADE, Ameritrade, Charles Schwab en Interactive Brokers.

Payment for Order Flow

De brokers moeten uiteraard nog steeds hun kost verdienen. In plaats van de klant te laten betalen, vragen ze aan de market makers een vergoeding om de orders van hun klanten door te sturen. Deze praktijk staat bekend als 'payment for order flow'.

Hierbij zal de broker het order van een klant naar een market maker sturen en niet naar de beurs. De market maker kan geld verdienen door de verschillen tussen de bid en ask prijzen. Als je een aandeel wil kopen, dan vraagt (ask) de market maker bijvoorbeeld $10,05. Wil je dat aandeel meteen weer verkopen, dan geeft de market maker slechts $10 (bid). Hoe meer volumes de market maker kan verwerken, hoe meer geld hij zal verdienen. Daarom is de market maker ook bereid om een vergoeding te betalen aan de broker die de orders rechtstreeks doorstuurt. De klant betaalt in dat geval effectief geen transactiekosten, maar kan eventueel wel slechter af zijn doordat de spread tussen de bid en de ask groter kan zijn dan op de aandelenbeurzen.

Weinig waarschijnlijk in België

Op dit moment is 'payment for order flow' nog verboden in België. In dat geval is het dan ook erg onwaarschijnlijk dat gratis aandelenhandel op komst is naar ons land. De actieve belegger kan daarom best op zoek gaan naar de goedkoopste broker voor aandelen. Brokers vergelijken kan je op onze website doen.

Update juli 2020: Dan toch gratis beleggen in België, maar niet altijd goedkoper!


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.Advertentie


Populair op FiWe.be