Je bent hier: Home > Nieuws > Woonbonus opnieuw ter discussie

Woonbonus opnieuw ter discussie

Woonbonus opnieuw ter discussie

29 januari 2013 - door Redactie

Nu de woonbonus opnieuw ter discussie staat, is het nuttig om eerst en vooral de feiten nog eens op een rijtje te zetten.

De feiten:

  • De woonbonus blijft tot 2014 een federale bevoegdheid
  • Zolang de woonbonus een federale bevoegdheid is, blijft het systeem ongewijzigd.
  • Volgend jaar, in 2014, worden de regionale overheden bevoegd
  • De Vlaamse Regering heeft reeds meerdere malen herhaald dat het voor de reeds afgesloten contracten geen wijzigingen zal doorvoeren. Eventuele wijzigingen aan het systeem van de woonbonus zouden dus enkel voor nieuwe contracten plaatsvinden.

Dat er wijzigingen zullen komen, wordt steeds duidelijker. Uit berekeningen van De Vlaamse Woonraad blijkt namelijk dat het huidige systeem de Vlaamse Overheid tegen 2024 maar liefst 2,9 miljard euro zou kosten, wat onbetaalbaar wordt.

Verder rijst ook steeds meer de vraag of er geen efficiëntere manieren zijn om het bezit van een eigen woning te stimuleren. Er zijn namelijk verschillende mechanismen waardoor de woonbonus soms contraproductief werkt:

  • De woonbonus verhoogt de woningprijzen. Het fiscaal voordeel staat mensen toe om een grotere lening af te sluiten zonder meer te hoeven betalen, waardoor ze een duurder huis kunnen kopen. Dit heeft een prijsverhogend effect, wat de drempel om een huis te kopen opnieuw groter maakt.
  • Vooral betere verdieners profiteren van de woonbonus, omdat zij ook degenen zijn die eerder een hypotheek zullen afsluiten. De fiscale stimulans helpt dus niet de mensen die broodnodig hulp nodig hebben om een huis te kopen.
  • De woonbonus is groter voor betere verdieners. Aangezien de woonbonus afgetrokken mag worden van de hoogste belastingschijf, is het voordeel voor betere verdieners groter dan voor mensen die het minder breed hebben.

Ten slotte maakt de Vlaamse Woonraad de bemerking dat de Overheid zich niet blind mag staren op ‘eigendomsverwerving’, maar ook genoeg rekening moet houden met een gezonde huurmarkt. Er wordt dan ook gepleit om een deel van het geld dat vrij kan komen door het stelsel van de woonbonus te hervormen, aan te wenden om de huurmarkt te ondersteunen.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be