Je bent hier: Home > Nieuws > Hypothecair krediet herfinancieren blijft populair

Hypothecair krediet herfinancieren blijft populair

Hypothecair krediet herfinancieren blijft populair

23 januari 2020 - door Redactie

Uit de jaarcijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren blijkt dat één op de vier nieuwe hypotheekleningen eigenlijk een herfinanciering is.

Door de extreem lage rentevoeten blijft het interessant om een duurder woonkrediet te herfinancieren. Er moeten uiteraard enkele kosten betaald worden, maar deze kunnen relatief snel terug verdiend worden. En daarna blijft er maandelijks wat meer budget over om te sparen of beleggen.

Daarnaast zorgde de afschaffing van de woonbonus voor een enorme rush op vastgoed en woonkredieten. In het laatste kwartaal van 2019 steeg het aantal hypothecaire kredieten met 69,1% in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Op het gebied van wanbetalingen op leningen zijn we op de goede weg. Het aantal kredietnemers met een betalingsachterstand daalde in 2019 met 5,1% tot 336.691 mensen. Het totaal achterstallig bedrag daalde ook met 5,3% tot 2,7 miljard euro. De meeste betalingsproblemen doen zich voor bij leningen op afbetaling. Het achterstallig bedrag is dan ook relatief beperkt. Per persoon gaat het over 11.416 euro, terwijl twee derde van de gevallen zich onder de 5.000 euro situeert.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be