Je bent hier: Home > Nieuws > Leenbedrag voor woningen op historisch hoog niveau

Leenbedrag voor woningen op historisch hoog niveau

Leenbedrag voor woningen op historisch hoog niveau

17 februari 2020 - door Redactie

Uit cijfers van BNP Paribas Fortis blijkt dat de Belg vorig jaar gemiddeld 207.000 euro leende voor de aankoop van een woning.

BNP Paribas Fortis is marktleider in België op het gebied van hypothecaire leningen. In 2019 werden op de vastgoedmarkt meerdere records neergezet, niet in het minst door de afschaffing van de woonbonus.

De lage rentetarieven sporen mensen jonger dan 30 aan om reeds vroeg een eigen woning te verwerven. Bij BNP Paribas Fortis groeide deze categorie met 29% in het totale volume aan woonkredieten. Opvallend is dat 61% van deze kredietnemers leent voor de aankoop van een bestaande woning. Slechts 18% kiest voor nieuwbouw.

Zo'n 30% van de hypothecaire leningen werden verstrekt aan alleenverdieners. Het aantal eenoudergezinnen blijft verder toenemen en dat reflecteert zich ook in deze cijfers. Gemiddeld gezien leenden deze mensen 174.500 euro, of zo'n 50.000 euro minder dan de tweeverdieners. De gemiddelde maandelijkse aflossing voor de alleenverdieners kwam uit op 762 euro, tegenover 864 euro voor de tweeverdieners.

Ook de herfinancieringen blijven populair. BNP Paribas Fortis stelde hier een toename vast van 57%.  

Volgens de bank zullen de rentevoeten in de komende twaalf maanden laag blijven, maar een verdere daling vinden ze niet erg waarschijnlijk.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be