Je bent hier: Home > Nieuws > Woonkrediet weegt zwaar bij jonge gezinnen

Woonkrediet weegt zwaar bij jonge gezinnen

Woonkrediet weegt zwaar bij jonge gezinnen

11 maart 2020 - door Redactie

Ruim vier op de tien jongeren besteden meer dan een derde van hun inkomen aan het afbetalen van een hypothecair krediet.

Uit een onderzoek van AXA Bank blijkt dat ongeveer 43% van de jongeren tussen 22 en 35 meer dan een derde van zijn inkomen ziet wegvloeien aan de afbetaling van een woonkrediet. Een volkswijsheid stelt dat de aflossing van zo'n krediet maximaal een derde van het inkomen mag bedragen, om nog comfortabel te kunnen leven.

Tegenwoordig worden er door de banken echter andere maatstaven gebruikt. Zo kijkt men bij AXA Bank bijvoorbeeld naar het bedrag dat maandelijks overblijft na de aflossing van de hypothecaire lening. Hiervoor worden cijfers van 1.000 euro tot 1.200 euro gebruikt, voor respectievelijk alleenstaanden of koppels. Zo komt het dat zo'n 18% van de jongeren zelfs meer dan 40% van het inkomen nodig heeft voor de aflossing van het woonkrediet. Voor een kwart van de jongeren komt de aflossing uit op 33 tot 40% van het inkomen.

Bij de jongeren die nog geen eigen woning hebben denkt slechts 38% dat ze binnen de 1/3 regel zullen kunnen blijven. AXA onderstreept dat ze deze regel zelf niet hanteren, maar dat ze dus naar het beschikbaar inkomen kijken zoals hierboven werd aangehaald.

Bovendien stijgt het inkomen van jongeren doorheen de tijd, ondermeer door anciënniteit of promoties. Doorheen de looptijd van het woonkrediet zou het beschikbaar inkomen dus moeten stijgen, waardoor de 1/3 regel minder relevant wordt.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be