Je bent hier: Home > Nieuws > Vivaldi regering belooft lagere bankkosten

Vivaldi regering belooft lagere bankkosten

Vivaldi regering belooft lagere bankkosten

05 oktober 2020 - door Redactie

De kersverse regering De Croo wil bank verplichten om lagere kosten aan te rekenen wanneer klanten een hypotheek of pensioenplan afsluiten.

De regering De Croo steunt op onderzoek dat aantoont dat de banken in België hogere kosten aanrekenen in vergelijking met andere landen. De dossierkosten voor woonkredieten werden eerder al op maximum 500 euro vastgelegd en 250 euro voor herfinancieringen.

De hoofdbrok van de kosten bij het aangaan van een hypotheek ligt echter elders. Denk maar aan de registratierechten of de kosten van de notaris. Ook deze kosten zouden onder de loep genomen worden.

Verder wil de regering bekijken of pensioenfondsen goedkoper verkocht kunnen worden. Nu rekenen de banken vaak instap-en uitstapkosten aan en moet de belegger een jaarlijkse beheerskost betalen. Al deze kosten peuzelen heel wat van het rendement van zo'n fonds op. De regering gaat de werkwijze van de banken bestuderen en gaat mogelijk ingrijpen. Voor de banken kan dit hard aankomen omdat ze hier heel wat inkomsten uit halen, zeker nu lage rentevoeten de marges op leningen fors onder druk zetten.

Gezien dergelijke fondsen periodiek worden aangekocht, moet er telkens een instapvergoeding betaald worden die al snel 2% bedraagt. Samen met de jaarlijkse beheerskosten kijkt de belegger al snel aan tegen een kost van 4% per jaar, wat natuurlijk een enorme impact op het rendement heeft. Om deze reden werkt Europa ook al aan een plan om deze kosten voor pensioenfondsen te beperken tot maximaal 1%.

Mensen die het heft zelf in handen nemen en zelf gaan beleggen, betalen dergelijke kosten uiteraard helemaal niet. Deze groep zal dan ook snel een veel hoger rendement realiseren dan wie alleen in fondsen belegt. Lees hier alvast enkele tips om te beleggen.


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.Advertentie


Populair op FiWe.be