Je bent hier: Home > Nieuws > Woonbonus: wat verandert er in 2015 voor de Vlaming?

Woonbonus: wat verandert er in 2015 voor de Vlaming?

Woonbonus: wat verandert er in 2015 voor de Vlaming?

18 augustus 2015 - door Redactie

Het systeem van de woonbonus kost de overheid handenvol geld en zou op termijn onbetaalbaar worden. Dat dit belastingsvoordeel hervormd zou worden was dan ook duidelijk.

Om te weten wat er net zou veranderen moest men wachten op het Vlaams regeerakkoord, omdat de Vlaamse – en niet langer de federale overheid – begin juli dit jaar verantwoordelijk werd voor de woonbonus.

In dit regeerakkoord kwamen de N-VA, CD&V en Open VLD het volgende overeen over de woonbonus:

Voor wie al van de woonbonus geniet, of een hypotheek afsluit voor 31 december 2014:

  • Voor hen blijft het huidige systeem bestaan
  • Het maximale bedrag dat in aanmerking komt voor de woonbonus wordt niet meer jaarlijks geïndexeerd. Door inflatie zal dus ook voor deze groep het voordeel van de woonbonus verkleinen.

Voor wie een hypotheek afsluit vanaf 1 januari 2015:

  • Voor deze groep zal het maximale bedrag dat in aanmerking komt voor de woonbonus aanzienlijk dalen. De eerste 10 jaar van de lening is dit nog maar maximaal 2.280 euro (tov. 3.040 euro nu), en vanaf jaar 11 daalt dit verder naar 1.520 euro (tov. 2.280 euro nu).
  • De eigenlijke belastingsaftrek zal voor iedereen 40% bedragen. Momenteel is dit nog afhankelijk van de hoogste belastingsschijf men valt, waardoor het belastingsvoordeel voor de meeste Belgen lager zal uitvallen of gelijk blijven.

Impact

Zullen banken een grotere eigen inbreng vragen?

Neen. Een bank houdt geen rekening met fiscaliteit. Het maximale bedrag dat je mag lenen, en jouw eigen inbreng, hangt dus enkel af van jouw inkomsten en lasten.

Zullen de vastgoedprijzen dalen?

Ja, op middellange termijn (24 maanden) verwachten experts van ERA en ING een daling van minstens 5 procent. Immotheker verwacht ook dat de vraag naar goedkoper vastgoed zal groeien, maar vreest dat de prijs van kleinere woningen hierdoor zal stijgen.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be