02 maart 2021 - door Redactie
Sinds begin dit jaar moeten banken het energieprestatiecertificaat van een woning opvragen bij het toekennen van een hypothecaire lening.
De verplichting wordt opgelegd door de Nationale Bank die de banken wil behoeden voor eventuele kredietverliezen. Doordat er een snelle aanpassing bezig is naar woningen die steeds energiezuiniger zijn, kunnen oudere en slecht geïsoleerde woningen versneld waarde verliezen. Voor banken is het daarom belangrijk om hun portefeuille aan kredieten te spreiden, om de risico's op waardeverminderingen te beperken.
Een slecht energieprestatiecertificaat hoeft dan ook niet te betekenen dat je geen woonkrediet zal kunnen krijgen. Op dit moment moet de bank de EPC score alleen registreren. Voor het toekennen van een lening wordt vooral gekeken naar de terugbetalingscapaciteit van de ontlener.
De Belg met de baksteen in de maag beseft echter wel het belang van energiezuinige woningen. Een groot deel van de aanvragen voor woonkredieten is daarom bestemd voor het financieren van een nieuwbouw of een grondige verbouwing. Ook heel wat persoonlijke leningen worden aangewend om energiezuinige investeringen te doen in oudere gebouwen.
Banken spelen in op deze trend door goedkopere rentepercentages aan te bieden voor duurzame investeringen en renovatieleningen. Mede hierdoor zitten dergelijke groene leningen al een hele tijd in de lift.
30 april 2024
Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.
18 februari 2024
Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.
28 december 2023
De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.
19 april 2023
Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.
08 maart 2023
Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.
16 februari 2023
In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.
22 november 2022
De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.
10 oktober 2022
We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.