Je bent hier: Home > Nieuws > Banken vragen EPC bij hypotheekleningen

Banken vragen EPC bij hypotheekleningen

Banken vragen EPC bij hypotheekleningen

02 maart 2021 - door Redactie

Sinds begin dit jaar moeten banken het energieprestatiecertificaat van een woning opvragen bij het toekennen van een hypothecaire lening.

De verplichting wordt opgelegd door de Nationale Bank die de banken wil behoeden voor eventuele kredietverliezen. Doordat er een snelle aanpassing bezig is naar woningen die steeds energiezuiniger zijn, kunnen oudere en slecht geïsoleerde woningen versneld waarde verliezen. Voor banken is het daarom belangrijk om hun portefeuille aan kredieten te spreiden, om de risico's op waardeverminderingen te beperken.

Een slecht energieprestatiecertificaat hoeft dan ook niet te betekenen dat je geen woonkrediet zal kunnen krijgen. Op dit moment moet de bank de EPC score alleen registreren. Voor het toekennen van een lening wordt vooral gekeken naar de terugbetalingscapaciteit van de ontlener.

De Belg met de baksteen in de maag beseft echter wel het belang van energiezuinige woningen. Een groot deel van de aanvragen voor woonkredieten is daarom bestemd voor het financieren van een nieuwbouw of een grondige verbouwing. Ook heel wat persoonlijke leningen worden aangewend om energiezuinige investeringen te doen in oudere gebouwen.

Banken spelen in op deze trend door goedkopere rentepercentages aan te bieden voor duurzame investeringen en renovatieleningen. Mede hierdoor zitten dergelijke groene leningen al een hele tijd in de lift.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be