Je bent hier: Home > Nieuws > Bank mag zelf woning schatten bij hypotheek

Bank mag zelf woning schatten bij hypotheek

Bank mag zelf woning schatten bij hypotheek

23 september 2021 - door Redactie

Vorige week dook overal in de pers het bericht op dat er in de toekomst bij een hypothecaire lening een verplichte schatting moet gebeuren. Banken kunnen dit evenwel zelf doen.

Vanaf 1 januari 2022 moet de waarde van een woning verplicht geschat worden vooraleer de bank een hypothecaire lening mag toestaan. De Europese toezichthouder wil zo voorkomen dat banken teveel geld uitlenen, waarbij het onderpand niet voldoende waard is om in geval van wanbetaling het geleende bedrag te recupereren.

In tegenstelling tot eerdere berichten wordt het niet verplicht om een officieel schattingsverslag te laten opmaken. Dat zou namelijk voor extra kosten zorgen. Wie hiervoor een vastgoedexpert zoals een landmeter of makelaar onder de arm neemt, betaalt voor deze dienst al gauw honderden euro's.

De Nationale Bank verduidelijkt vandaag dat banken de woning ook zelf mogen schatten 'van op afstand'. Banken zitten zelf namelijk op een berg aan informatie over de vastgoedmarkt. Ze weten perfect welke soort huizen in welke omgeving aan welke prijs verkocht worden. De bank kan zo gemakkelijk een prijs bepalen voor bijvoorbeeld een rijwoning in het centrum van Mechelen, waarvan ze prijsbepalende elementen zoals bouwjaar, aantal slaapkamers, oppervlakte en dergelijke weet.

Doordat banken hun eigen database als bron mogen nemen, kan er waarheidsgetrouwe schatting gemaakt worden zonder extra kosten voor de ontlener.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be